FOTO: 4. Zlevankijada v Gaberju

Minulo soboto je Kulturno društvo “Zarja” Gaberje že četrtič zapored organiziralo Zlevankijado – tekmovanje v pripravi najboljše klasične koruzne in moderne zlevanke. Prireditev se je odvijala v vaškem domu Gaberje od 17.30 ure naprej z zbiranjem in prijavo vzorcev za tekmovanje.
Na tekmovanje se je na podlagi razpisa prijavilo 22 oseb iz Gaberja, Lendave, Čentibe, Trimlinov, Dolgovaških Goric, Kapce, Gornjega Lakoša, Kiskanizse in Bejcgyertyánosa, ki so skupaj oddali 27 vzorcev, od tega 16 klasičnih in 11 modernih.

Ob 18.00 uri, ko so vsi oddali svoj vzorec, je tričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali Angela Toplak iz Kapce, Dragica Nagy iz Gaberja ter Arpad Berki iz Lendave, vsak vzorec pregledala in okusila, ga ocenila ter iz obeh kategorij izbrala najboljše tri, ki so bile nagrajene s priznanjem in knjižno nagrado.

Medtem, ko je žirija opravljala svoje delo, je društvo pripravilo bogat kulturni program, v katerem so nastopile domače skupine – madžarski in slovenski ljudski pevci in godci Gaberski Mantraši, citrarska skupina Kéknefelejcs in učenec glasbene šole Erik Gerenčer, ki je zaigral na trobento ter gostujoče skupine – prekmurska folklorna skupina in ritmična skupina Galaxy iz KD Mostje-Banuta ter folklorist Földes András iz Bejcgyertyánosa.

Po kulturnem programu je sledila pogostitev prisotnih z golažem in polento ob glasbi ljudskih godcev Gaberski Mantraši.

Med tem je tudi žirija končala s svojim delom, okrog 20.00 ure pa so razglasili rezultate.

Nagrade za najboljše prve tri klasične zlevanke so prejeli:

1. mesto: Rozalija Petek iz Trimlinov
2. mesto: Danijela Hozjan iz Gaberja
3. mesto: Marija Režonja iz Gaberja

Nagrade za najboljše prve tri moderne zlevanke so prejeli:

1. mesto: Danijela Hozjan iz Gaberja
2. mesto: Horváth Péterné iz Bejcgyertyánosa
3. mesto: Snežana Novak iz Lendave

Žirija je izbrala izmed modernih vzorcev tudi najinovativnejšo, priznanje za to pa je prejela Snežana Novak iz Lendave, ki je spekla zlevako v obliki rolade.