FOTO: 26. specialna olimpijada mariborsko-pomurske regije na atletskem stadionu pri DOŠ I Lendava

Na atletskem stadionu pri DOŠ I Lendava poteka specialna olimpijada v organizaciji DOŠ II Lendava. V športnih disciplinah atletike, elementih košarke in namiznega tenisa svoje moči meri okrog 250 tekmovalcev. Najboljši se bodo uvrstili na državne igre in nekateri od teh zastopali našo državo na svetovnih igrah Specialne olimpijade.
In kaj sploh Specialna olimpijada je?

Specialna olimpijada je svetovno športno gibanje, namenjeno osebam z motnjami v duševnem razvoju, ki združuje športnike na športno-tekmovalnem, socialnem in kulturnem področju. Gibanje je bilo ustanovljeno v prepričanju, da osebe z motnjami v duševnem razvoju, ne glede na njihovo prizadetost, lahko sodelujejo v športnih aktivnostih.

Tekmovanja potekajo na lokalnem, regijskem, državnem in mednarodnem nivoju

Na športnih tekmovanjih so tekmovalci razvrščeni v skupine glede na sposobnosti, kar jim ponuja priložnost za zmago med sebi enakimi. Dobri rezultati in uvrstitve učencev štejejo kot pogoj za udeležbo na evropskih in svetovnih igrah Specialne olimpijade.

Mednarodno Specialno olimpijado je leta 1968 ustanovila Eunice Kennedy Shriver. Prve mednarodne igre Specialne olimpiade so bile istega leta v Chicagu v ZDA. Specialna olimpiada trenutno služi 2,5 milijonom ljudi z motnjami v duševnem razvoju. Danes je v programu vključenih več kot 165 držav iz vsega sveta, med njimi je tudi Slovenija kot polnopravna članica.

“Na naši šoli imamo v Posebnem programu vključen program Specialne olimpijade v področje gibalno-športne vzgoje in se tako lahko aktivno vključujemo v vsa regijska, državna, evropska in svetovna tekmovanja. Naj omenim, da naši učenci na regijskih igrah specialne olimpiade dosegajo dobre rezultate. Lani smo v atletskih disciplinah osvojili eno zlato in dve srebrni medalji. Imeli pa smo že tudi predstavnika naše šole na svetovnem prvenstvu na zimskih igrah Specialne olimpiade v Torontu. Veseli nas, da bomo letos po 11. letih ponovno organizatorji regijskih iger Specialne olimpijade mariborsko-pomurske regije. Za našo ustanovo in kraj,  prav gotovo pa tudi za vse sponzorje in donatorje, bo prireditev doprinesla k promociji našega kraja in turizma  v širšem slovenskem prostoru in izven, saj se bo na prireditvi zbralo okrog 500 ljudi. Rezultate tekmovanj in vse, ki bodo prireditev podprli, bomo zbrali in objavili v končnem biltenu in promovirali njihovo ime,” je dejala Livia Horvath, prof. def. ravnateljica.