FOTO: 20. obletnica posvetitve cerkve v Gaberju

Včeraj dopoldan se je v Gaberju odvila sveta maša, ob 20. obletnici posvetitve tamkajšnje cerkve in blagoslovitvi obnovitvenih del. “Veseli nas, da bomo priča spet enemu velikemu dogodku, ki za nas domačine pomeni veliko pridobitev,” je povedala Danijela Hozjan, članica Sveta vernikov Gaberje.
Pisalo se je leto 1994 ko so se krajani Gaberja odločili, da bodo na mestu stare kapelice, zgradili večjo, lepšo cerkev. Ustanovili so 17 članski Gradbeni odbor, tako slovenske, kakor tudi madžarske narodnosti. Gradnja cerkve se je začela leta 1995, ko so 15. avgusta  popoldan imeli posvetitev temeljnega kamna. Posvetil ga je takratni pomožni škof dr. Smej, gradnja pa je potekala po zastavljenem načrtu.

Veliko prostovoljnega dela so opravili krajani Gaberja, tako pri podiranju stare kapele, izkopu, pogostitvi, čiščenju in seveda denarni daritvi. Objekt se je pretežno financiral iz prostovoljnih prispevkov krajanov in dobrotnikov iz sosednjih vasi in tujine. Člani Gradbenega odbora so po vasi opravili 15. nabirk in tako nabrali velik delež sredstev, ki so se namenila kritju stroškov pri gradnji cerkve. Veliko lokalnih podjetnikov/obrtnikov iz sosednjih vasi ter iz vasi Gaberje, je ogromno dela opravilo brezplačno.

Tehnični pregled objekta je bil 9. julija 1997, posvetitev cerkve pa na dan proščenja, to je 20. julija 1997, kjer je slovesno dvojezično sveto mašo ob 10.30 uri vodil škof dr. Jožef Smej. Od tod dalje pa je cerkev začela služiti svojemu namenu.

Letos je, ob pomoči Pomuske samoupravne narodne skupnosti Lendava in Župnije Lendava, Gaberčanom uspelo prenoviti cerkev, ki je spet zasijala v takšnem sijaju, kot pred 20 leti. Včerajšnjo sveto mašo je vodil lendavski župnik Martin Dolamič-Konrad. Ta je med drugim predsednici KS Gaberje, Heleni Antolin Tibaut predal papeško bulo. Gre za poseben dokument oz. listino, ki jo izda papež. Bula so so tako prejeli tudi verniki v Gaberju, papež pa jo izda ob posebnih priložnostih.