FOTO: 2. mednarodna fotografska razstava: Pannonia Reflections 2015

Galerija-Muzej Lendava in Fotografsko društvo Pannonia sta včeraj, v lendavskem gradu, pripravila odprtje 2. mednarodne fotografske razstave Pannonia Reflections za leto 2015. Razstavo je odprl Stojan Kerbler, mojster fotografije. Razstava bo na ogled do 2. aprila 2016.

Razstava fotografij Pannonia Reflections je mednarodni projekt, ki vključuje fotografe z vsega sveta in ima izredno veliko dodano vrednost, saj ga je bilo mogoče uresničiti samo pod patronatom ALI pokroviteljstvom in strogimi pravili Mednarodne zveze za fotografsko umetnost, Fotografske zveze Slovenije in Fotografske zveze ZDA (Photographic Society of America).  Fotografsko društvo Pannonia je dobilo patronat za pripravo mednarodne razstave od omenjenih organizacij.

Organizacija razstave je potekala v več korakih. Po vnaprej določenih pravilih zgoraj omenjenih organizacij smo v začetku avgusta 2015 objavili razpis na spletnih straneh Mednarodne zveze za fotografsko umetnost in spletnih straneh Fotografskega društva Pannonia. Razpisane so bile štiri teme, in sicer  Prosta barvna, Prosta črno-bela, Pokrajina in Voda.

Razpis je bil odprt do konca novembra 2015. Nanj se je prijavilo 368 avtorjev iz 61 držav s 4961 fotografijami. V začetku decembra se je v Lendavi sestala žirija, katere člani so bili ugledni in mednarodno priznani fotografi Stojan Kerbler, Neda Rački in Jure Kravanja.

Žirija je prispele fotografije ocenjevala z ocenami od 1 do 10. Pri  ocenjevanju  sta bili sicer merodajni  predvsem kreativnost in originalnost, pomembna pa je bila tudi tehnična dovršenost fotografije. Potem, ko je vsak član žirije ocenil vse prispele fotografije, ki so bile opremljene s šifro, torej brez podatkov o avtorju, so bile seštete ocene za vsako fotografijo. Na podlagi seštevka je nato bil narejen seznam najbolje ocenjenih fotografij. Med najbolje ocenjenimi fotografijami je žirija v dogovoru izbrala fotografije, za katere je menila, da si zaslužijo nagrado. Teh fotografij je 68, 55 avtorjev pa je iz 30 dežel z vsega sveta. Te fotografije in še 40 drugih najbolje ocenjenih pa si imate priložnost ogledati na pričujoči razstavi.
[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6258273998573446913?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]