FOTO: 135 let zdravilišča Radenci

Ob minulem letošnjem svetovnem dnevu srca, ki ga vedno praznujemo konec septembra, so v Zdravilišču Radenci, dodali še eno praznovanje, in sicer so obeležili visok jubilej, 135-letnico zdravilišča.
V okviru obeh praznovanj, so pripravili vrsto celodnevnih aktivnosti in delavnic, namenjenih krepitvi srca, z naslovom “Ob 135-letnici Zdravilišča Radenci delam s srcem.” Omenjeni dogodek v Zdravilišču Radenci sicer tradicionalno pripravljajo v sodelovanju s pomurskima enotama Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, Društvom upokojencev ter Zavodom za turizem in šport Radenci.

Direktor soboške enote ZZZS Ivan Tibaut je ob tem povedal, da njihov zavod načrtuje številne aktivnosti za promocijo zdravja in preventivne programe in da tudi ob svetovnem dnevu srca, ki ga letos zaznamujemo z geslom Skupaj za moč srca, skušajo ozavestiti ljudi, da naredijo kaj za zdravje.

Direktor soboške poslovne enote Vzajemne Roman Buzeti pa je dodal, da je njihovo težišče promocija zdravja s programom Varuh zdravja, v katerega je vključenih 196 tisoč članov Vzajemne in imajo tako možnost izkoristiti številne ugodnosti, letos pa so s spremembo dneva prireditve – doslej je bila v nedeljo pritegnili tudi številne šole. Po besedah direktorice hotelov v Zdravilišču Radenci Vesne Maučec so imeli lani 143 tisoč nočitev, kar je za osem odstotkov več kot leto prej, obiskalo jih skoraj 43 tisoč hotelskih gostov, največ je bilo domačih, sledijo gostje s prednostnih tujih trgov: Avstrije, Nemčije, Balkana, vzhodne Evrope in Izraela. V obdobju januar-december 2016 je bilo okoli 56 odstotkov slovenskih in 44 odstotkov tujih gostov, za približno štiri odstotke se je povečala tudi zasedenost.

Udeleženci aktivnosti, skupaj jih je bilo več sto, od malčkov iz vrtcev in osnovnih šol, pa vse tja do upokojencev, so zbirali minute, tisti, ki so jih zbrali 135, so dobili kupon za 135 minut in dodatnih brezplačnih 180 minut kopanja v zdravilišču, sicer pa so jim ponujali brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi, medicinsko gimnastiko za zdravo srce, hojo za srce, tek za srce, bosonogo hojo po kamnih iz rokavov Mure, pohod do železnega vrelca in po vrelcih življenja, 135 vaj za zdravo srce ter hitre napotke o tem, kako pripraviti napitek in sladico za zdravo srce.

Ljubiteljem gibanja so na voljo bile najrazličnejše telovadbe, ljubiteljem kulinarike napotki za pripravo napitkov in jedi za krepitev srca, program za otroke, pokušnje mineralne vode, zdravilišče pa se tako vključuje tudi v vseslovensko akcijo Ustavi se!, ki od junija poteka po vsej državi, z njo pa osveščajo o pomenu skrbi za zdravje in o tem, kako pomembno se je ustaviti v divjem tempu vsakdanjika, si vzeti čas zase in narediti nekaj za svoje zdravje. Vesna Maučec, direktorica hotelov v Zdravilišču Radenci pravi, da je rdeča nit vseh aktivnosti in delavnic skrb za zdravo srce, kar pomeni, da so z udeležbo na prav vsaki izmed njih naredili nekaj dobrega za to najpomembnejšo mišico v našem telesu. Nabor aktivnosti je raznolik in nedvomno je vsak, ki se je udeležil tega prazničnega dogodka, našel nekaj zase ter uspešno zbral 135 minut.

Zdravilišče Radenci je pionir v rehabilitaciji in preventivi srčno-žilnih obolenj v Sloveniji, posebnost zdravstvenega centra je vrhunska opremljenost z najnovejšo tridimenzionalno ultrazvočno napravo. Na enem mestu imajo celotno zdravstveno ponudbo, od preventive in diagnostike do zdravljenja in rehabilitacije, zdraviliška dejavnost pa je zasnovana na štirih naravnih zdravilnih dejavnikih: naravne radenske mineralne vode, zdravilne termalne mineralne vode, zdravilnega blata in ugodnega podnebja z več kot 250 sončnimi dnevi letno.

Zgodovina Zdravilišča Radenci sega v trideseta leta 19. stoletja, ko je mlad študent potoval skozi Radence in ga je na glasno žuboreče vrelce vode opozoril kočijaž. Ob tem mu je zaupal, da so za sikanje in bobnenje vode iz globin krive coprnice, ki se “štimajo za ples in v kotlu pod vrelcem kuhajo cmoke,” s katerimi potolčejo njive tukajšnjih kmetov. Nobeden od njiju si tedaj ni predstavljal, da bo dobrih trideset let kasneje prav ta študent, tedaj ugleden zdravnik dr. Karl Henn, na tem izviru zajel radensko “kislo vodo,” ki bo postala svetovna uspešnica med naravnimi mineralnimi vodami.