FOTO: 11. “Štefanova trgatev” na dvorišču gostilne Lovenjak v Polani pri Murski Soboti

Ugledni prekmurski podjetnik Štefan Pavlinjek, hkrati pa tudi vinski vitez in konzul Pomurskega omizja Slovenskega reda vinskih vitezov, je pripravili 11. “Štefanovo trgatev” na dvorišču znane prekmurske gostilne Lovenjak v Polani pri Murski Soboti.
Gre za več kot 150 let staro gostilno, ki so jo Pavlinjekovi pred nekaj leti prevzeli od takratnih lastnikov. Ob njej raste, priče vedo povedati, da več kot sto let stara trta francoskega izvora “gamay”, ki nudi lepo senco celotnemu vrtu na gostilniškem dvorišču, ter bližnjem parkirišču.

Letošnja trgatev je bila kar “topla,” prava pomladna, kajti temperature so se za trenutni letni čas dvignile visoko nad ničlo. Tudi na letošnji, 11. trgatvi je bilo zraven več deset “trgačev,” od blizu in daleč, iz Slovenije ter tujine in spet je bilo sila prijetno in veselo. Največ se je jedlo in pilo, potem so eni trgali, drugi stiskali…, pa spet pokušine vin.

V ospredju so tokrat, kot se spodobi, bili vinski vitezi pomurskega omizja, Slovenskega reda vitezov, pa poslovni partnerji in prijatelji Štefana Pavlinjeka, ki je mimogrede bil “Naj slovenski obrtnik za leto 2016,” pa družinski člani, sorodniki, sosedje…. In potem, ko so potrgali grozdje in stisnili, letos zaradi pozebe, skromnih 50 (lani dobrih 300) litrov sladkega “gamaja,” ki je meril okoli 120 okelsov, so se vsi prepustili veselemu druženju, kjer so prisotne razvajali domači gostinci.

Med drugim so poskusili tudi nekaj minulih letnikov Štefanovega vina “gamay” in ga družno pohvalili. Lani so sicer stisnili veliko več vina kot letos, a to ni najbolj pomembno, enako ni pomembno, ali bo letošnji letnik suhi jagodni izbor, samo jagodni izbor, ali pa samo izbor. Kapljica je po splošni ugotovitvi odlična in vitez Štefan jo bo v naslednjih tednih in mesecih odlično došolal, tako da bo “Štefanov gamay 2017” gotovo našel samo izbrano družbo in prave poznavalce vrhunskih vin. Posebej kaže omeniti, da so se izkazali tudi “Lovenjakovi” kuharji, ki so letos ob francoskemu vinu in hišnem “Aninem vinu” ponudili same specialitete …

Gamay je sicer sorta vina, ki ima več kot trideset različnih variacij (podvrst, klonov). Po rangu gre od masovnic- slabših vrst, do visokih kvalitet. Ime je dobil po kraju Gamay (okrožje Saint-Aubin, Francija), ima pa veliko sinonimov.