Finančniku regijske bolnišnice brez tožilca pač niso mogli soditi

Pred sodnikom okrajnega sodišča v Ljutomeru Borisom Kolmaničem, bi se včeraj dopoldan morala začeti glavna obravnava zoper Marjana Mačka, finančnega direktorja murskosoboške bolnišnice, ki že leta 2019, na predobravnavnem naroku ni priznal krivde, da naj bi bil zlorabil svoj položaj pri obračunavanju bolnišničnih storitev Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).
In čeprav gre za zadevo izpred skoraj desetih let, se obravnava ni premaknila niti za ped. Običajno se namreč zgodi, da zadevo zavlačujejo in prelagajo obtoženi oziroma njihovi zagovorniki, tokrat pa se je zgodilo bistveno drugače. Res, da na obravnavo Maček ni prišel, a to niti ni potrebno, saj se obravnava lahko izvede brez njegove navzočnosti, saj je bila prisotna njegova zagovornica, odvetnica Tanja Koračin Bohar, a na obravnavo, zanimivo, ni bilo niti nobenega tožilca. Zadeva je včeraj torej splavala po vodi, kar je zelo razjezilo sodnika Kolmaniča.

Dejal je sicer, da so z Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti sporočili, da bi zadevo zaradi pomanjkanja tožilcev preložili, a se s tem ni strinjal, ker je obravnavo razpisal poldrugi mesec prej. “Sodišča ne zanima organizacija tožilstva, mi moramo soditi v razumnem roku. Ob tem se pred obravnavo nimamo kaj pogovarjati s strankami,” je med drugim dejal Kolmanič, ki želi zadevo čim prej zaključiti saj, kot je dejal, niti obtoženemu ni enostavno, ko ne ve kaj se bo zgodilo, zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pa mu grozi do osem let zapora.

Spomnimo: Že septembra 2019 je na okrožnem sodišču v Murski Soboti, pred sodnico Natalijo Goldinskij Husar, potekal predobravnavni narok proti Marjanu Mačku, finančnemu direktorju Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS). Maček je bil obtožen zlorabe položaja, ko naj ne bi konec leta 2011 in v začetku leta 2012 izpolnil navodil nadzornikov ZZZS, ki so ugotovili nepravilnosti pri obračunavanju bolnišničnih storitev. ZZZS je odredil, da morajo fiktivne račune, ki so jih izstavili zavarovalnici, popraviti. Za bolnike, ki so jih oskrbeli v ambulanti in poslali domov, so v bolnišnici namreč zavarovalnici zaračunali kot da so bili hospitalizirani. Državna tožilka Jana Rogan je Mačka obremenila, da ni naročil poprave vseh spornih računov. Takih primerov zdravljenja oziroma računov je bilo 227, Roganova pa zato ocenjuje, da je bil ZZZS zavoljo tega oškodovan za 327 tisoč evrov.

Obtoženi Marjan Maček je takrat vse očitke tožilstva zavrnil, v nadaljevanju glavne obravnave pred sodnikom Borisom Kolmaničem pa bo skušal dokazati, da temu dejansko ni bilo tako. Sodišče sicer že ima tudi izvedensko mnenje, ki bo najbrž osrednje vodilo nadaljnjega postopka, seveda pa bo izvedenih še nekaj dokazov, predvsem zaslišanih prič.