Finančna podpora na voljo od prvega maja naprej

Finančna podpora madžarske, ki bi sicer naj bila na voljo že od začetka marca 2017 naprej, bo po številnih pogajanjih in obravnavah končno na voljo od prvih dni meseca maja naprej. Gre za sredstva madžarske vlade za spodbujanje podjetniške iniciative in gospodarskega razvoja na območju, kjer živi madžarska narodnost.

Razpisi za finančna sredstva, ki jih bo dodeljevala madžarska vlada, bo objavljen 1. maja ter bo odprt do konca meseca, najkasneje v 90 dneh pa bodo znani tudi rezultati. Za vsak posamezni razpisni sklop (gospodarstvo, kmetijstvo, turizem) bo na voljo 330 tisoč evrov, odvisno od odziva pa bodo sredstva še lahko dodajali, do končne višine, ki je 1,5 milijona evrov, ali pa pripravijo še kakšen razpis do končne porabe sredstev.

Sredstva, ki se bodo dobila na omenjenih treh sklopih razpisov, so namenjena za manjše projekte, v vrednosti od 15 do 20 tisočakov, pričakovan lastni vložek upravičenca pa je četrtina vrednosti naložbe. Narodnostna pripadnost sicer ni pogoj za pridobitev sredstev, je pa pomembno znanje madžarskega jezika, vsaj na ravni osnovne komunikacije, kar bo sicer potrebno dokazati, a bo upravičenec to lahko dokazoval na več načinov.