Festival Dojiva.se tudi v Murski Soboti

Ob svetovnem tednu dojenja je v soboto, 5. avgusta 2017 po vsej Sloveniji potekal sedaj že tradicionalni Festival Dojiva.se, med njimi tudi v Murski Soboti, kjer je koordinatorka srečanja bila Brigita Šušteršič, ustanoviteljica Društvo Zmorem domače. Festival je namenjen pomoči in informiranju nosečnic o dojenju in podpori doječim mamam pri premagovanju težav.
Letošnji festival z geslom »Normalno je«.

Z letošnjo temo festivala »Normalno je« želijo opozoriti na to, da so težave, s katerimi se soočajo doječe matere, vsakdanje. Zato javno govorijo o težavah in izzivih materinstva, da bodo svoje težave prepoznale tudi skozi izkušnje drugih mam ter dobile pogum in praktične nasvete, kako jih premagati.

Z letošnjo temo nagovarjajo prevladujoče družbene predstave o porodu, dojenju, otroškem prehranjevanju in spanju.  Bistvo njihovega sporočila je, da je nujno prenehati mame obremenjevati z normami, ki veljajo za adaptirano mleko ter jim sporočati,  kako in kdaj bi se naj njihovi otroci dojili. Omejevanje dojenja in uvajanje rigidnih urnikov,  ki so v nasprotju z naravnimi potrebami dojenčkov in otrok,  pogosto vodi v prenehanje dojenja.  To vpliva na samozavest žensk, ki se ob tem pogosto soočajo z občutki krivde.

Festival Dojiva.se tudi v Murski Soboti

Letošnji Festival Dojiva.se je potekal v enajstih slovenskih mestih, med njimi tudi v Murski Soboti, kjer je koordinatorka festivala bila Brigita Šušteršič, ustanoviteljica Društva Zmorem domače. Format festivala je od kraja do kraja različen, praviloma pa ga sestavljajo predavanja, posvečena dojenju, nosečnosti in skrbi za otroka, pogovori med nosečnicami in mamami ter individualna svetovanja. V Murski Soboti je bilo na voljo svetovanje o dojenju, o nosilkah, fotografiranje in knjižnica pod krošnjami.

Dojenje ni vedno praviljica

 “Dojenje se ni začelo kot pravljica. Kot marsikatera mama sem doživela stisko in nezaupanje vase, saj dojenje ni bilo tista filmska slika nasmejanih in blaženih mam iz gugalnika, temveč je bilo boleč začetek z veliko negotovosti. Zaradi dolgega poroda je bil posledično zaspan in je imel manj moči. A sva zmogla, tudi s pomočjo svetovalke za dojenje. Pa vendarle nikoli ne bom pozabila kolikokrat sem podvomila vase in kako zelo težko je v teh trenutkih zaupati v svoje telo, v svoje dojke in verjeti, da imajo res dovolj mleka, da se otrok nasiti; kljub temu, da je to njihova primarna naloga”, je svojo osebno izkušnjo za portal Moj Škratek povedala Marina P. Frangež, idejna ustanoviteljica facebook podporne skupine Dojiva.se.

Dojiva.se je skupnost več kot 12.000 nosečnic in mam

Skupnost Dojiva.se je nastala na socialnem omrežju Facebook in danes združuje več kot 12.000 članic. Festival je način, da se ob komunikaciji v virtualnem svetu nosečnice in matere srečajo tudi v živo, se medsebojno povežejo in s poučnim festivalskim dogajanjem prejmejo koristne informacije, nasvete, samozavest in podporo. V skupnosti prevladujejo naravni pristopi k materinstvu, ki s pomočjo znanja, veščin, tehnik ter naravnih izdelkov odpravljajo težave pri dojenju, pogosto pa tudi pri drugih težavah, s katerimi se ženske srečujejo v času nosečnosti in materinstva. Glavo sporočilo skupine in festivala je, da je dojenje nekaj najbolj normalnega in naravnega, kjerkoli in kadarkoli.