Ferencu Horváthu nov mandat na čelu pomurskih Madžarov

Svet Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS), krovne manjšinske organizacije prekmurskih Madžarov, se je včeraj sestal na svoji prvi seji. Ta je med drugim bila volilna, saj so Ferencu Horváthu podelili nov mandat.
Včeraj ob 18.00 uri se je v sejni sobi Pomurske samoupravne narodne skupnosti odvila prva seja sveta te krovne organizacije pomurskih Madžarov. Prisotni so bili prav vsi člani sveta, katerim je v začetku sledilo potrjevanje mandatov. Kot veleva pravilnik, je predsednik PMSNS lahko kdor koli od članov sveta, seveda če le prejme zadostno podporo enaindvajsetih članov. Na sami seji sveta bi se torej lahko pojavil protikandidat, a ga Horváth včeraj ni imel.

Ferenca Horvátha je na omenjeni včerajšnji seji predlagala članica sveta, Edit Varga, Horváth pa je pred samim glasovanjem predstavil svojo vizijo in strategijo za naprej. Kmalu za tem je sledilo glasovanje, člani sveta pa so Horváthu še tretjič podelili mandat predsednika PMSNS. Glasovanja so se vzdržali Robert Požonec, Gabriela Sobočan in kandidat, Horváth.

Že sicer pa je tako članom sveta kakor tudi medijem večer pred sejo Attila Kovacs, zaposlen kot raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja, poslal elektronsko sporočilo, v katerem opozarja na domnevno nezdružljivost funkcij Horvátha. Njegovo pisanje so članom sveta na seji tudi predstavili, a po mnenju pravnika Tomija Lebarja, zaposlenega na PMSNS, Horváth ne opravlja funkcije v državnem organu, saj PMSNS to ni.