Fascinantno: Med gradnjo cevovoda v centru mesta naleteli na rov, najbrž iz 18. stoletja

Po ureditvi plazišča nad lendavskim gradom se je količina prispele meteorne vode še povečala, zato se izvaja rekonstrukcija sistema odvajanja meteornih voda ter ločevanje fekalne in meteorne kanalizacije, ki je bila do sedaj urejena kot mešani sistem. In prav ta zemeljska dela so v minulih dneh razkrila nevideno: Podzemni rov, zaenkrat neznane dolžine in širine, ki je bil (najverjetneje) zgrajen v 18. stoletju, oziroma v času družine Esterhazy.
Da ima naš kraj izjemno bogato zgodovino ne pričajo zgolj fotografije, slike, legende in ostalo zgodovinsko gradivo, temveč tudi dejanski objekti, tudi taki, ki so bili (najbrž) več stoletij skriti človeškemu očesu in na katere je sončna svetloba znova posvetila v minulih dneh. Tukaj govorimo o presenetljivi najdbi delavcev gradbenega podjetja, ki gradi cevovod za potrebe odvajanja meteornih voda iz gričevnatega predela mesta.

Med slaščičarno Derviši in župniščem so med 5. in 19. oktobrom gradbeniki izkopali ostanke podzemnega kanala stare Lendave. Na Glavni ulici je dno rova na globini približno štirih metrov, pri župnišču pa na dveh. Na vprašanje, ali je kanal nekoč bil povezan s skrivnim rovom iz lendavskega gradu, bodo morali odgovorili arheologi in zgodovinarji. Rov je sicer na nekaj mestih vdrt zaradi zemeljskih del, saj zanj in za lokacijo ni vedel prav noben a fotografije dokazujejo, da je v presenetljivo dobrem stanju.

Čemu je služil ta rov je sicer (zaenkrat) dobro vprašanje. Nekateri strokovnjaki iz našega kraja ugibajo, ali je morda v tistih časih služil kot cev za odvod meteornih voda, ali pa je rov morda imel kakšen drugi namen. Zelo splošna ocena je, da je rov bil zgrajen v 18. stoletju. Rov v širino meri dober meter, v višino pa na nekaterih predelih en meter, ponekod (neuradno) tudi dva metra. Celotno zadevo bomo danes čez dan seveda spremljali. Ta rov pa zagotovo ni edini. Lendavsko podzemlje menda skriva še marsikaj zanimivega …

Postajajo torej nekateri lendavski miti in legende zgodovinska dejstva?

*Besedilo članka je sestavljeno s podatki zgolj približnih domnev.