Evropski projekt: Pričela se je postavitev sedmih brezžičnih dostopnih točk

Evropska komisija je pri državah članicah unije sprožila pobudo, da omogočijo svojim državljanom brezžični dostop do interneta na javnih mestih, vključno s trgi, javnimi zgradbami, knjižnicami, zdravstvenimi domovi in muzeji. Podjetje A1, s katero je Občina Lendava že lani podpisala pogodbo o postavitvi sedmih točk, je z delom pričela včerajšnji dopoldan. Pri tem velja omeniti, da omenjeni brezžični internet ne nadomešča običajnih internetnih priključkov!
Evropska komisija je že decembra, leta 2018 objavila seznam 2.800 evropskih občin, ki so bili uspešne v okviru prvega razpisa pobude WiFi4EU. Med njimi je 10 pomurskih občin, med katerimi se je znašla tudi Občina Lendava. Prvi razpis s proračunom 42 milijonov EUR je potekal med 7. in 9. novembrom 2018. Evropska unija je financirala stroške nakupa in namestitve opreme za brezplačne dostopne točke Wi-Fi, medtem, ko upravičenec, torej Občina Lendava, krije stroške povezljivosti (internetno naročnino) in vzdrževanja opreme za najmanj tri leta. Upravičenec mora zagotoviti, da bo v letu in pol po podelitvi bona WiFi4EU namestitev dokončana in se bo delovanje začelo.

Občina Lendava je marca letos podpisala pogodbo za vzpostavitev sedmih dostopnih točk. Te bodo vzpostavljene v samem mestu Lendava in sicer na Glavni ulici 20 in 38, na Kolodvorski ulici 7 in 2e, na Bánffyjevem trgu 1 in Trgu Györgya Zale 1 ter na Mlinski ulici 5. Vrednost projekta znaša 15.000 evrov. Ker je Občina Lendava uspešno kandidirala na javnem razpisu, bo projekt v celoti financiran iz evropskega denarja in kot smo že zapisali, bo Občina v prihodnjih treh letih skrbela za plačevanje naročnin internetnemu ponudniku, ki je hkrati tudi izvajalec (A1) in vzdrževanja. Vse točke naj bi, okvirno, bile postavljene do meseca julija. Včeraj so s postavitvijo pričeli na Glavni ulici 38 (TIC) in na Bánffyjevem trgu 1 (lendavski grad).