EPK: Namero o vložitvi kandidature je Občina Lendava že oddala; Sestala se je tudi nekoliko spremenjena ožja skupina za pripravo gradiva

Mesta, ki kandidirajo, morajo namero o vložitvi prijave za projekt Evropske prestolnice kulture leta 2025 poslati najpozneje do 30. novembra, pravilno izpolnjene razpisne obrazce pa do konca leta. Tik pred vložitvijo namere o vložitvi prijave za omenjeni projekt se je v lendavski mestni hiši sestala tudi spremenjena ožja skupina za pripravo gradiva.
V letu 2025 je predvideno, da se naziv EPK dodeli enemu slovenskemu in enemu nemškemu mestu. Za zdaj so zanimanje (pri nas) izrazili v Kranju, Piranu, Novi Gorici, Ptuju, v Ljubljani in seveda v Lendavi. Razpis za oddajo prijav za kandidaturo za slovensko mesto, ki se bo v 2025 okitilo z nazivom Evropske prestolnice kulture, je bil objavljen v uradnem listu in na spletni strani ministrstva za kulturo 22. februarja, dotično ministrstvo je tudi organ upravljanja, pristojen za izbirni postopek. Občina Lendava je v skladu s pravilnikom Ministrstva za kulturo namero o prijavi kandidature Lendave za Evropsko prestolnico kulture 2025 že oddala, prijavno gradivo pa bo potrebno oddati v slovenskem in angleškem jeziku do 31. decembra 2019.

Po tem, ko je 6. marca letos na seji občinskega sveta ta zaradi neučinkovitosti razpustil ožji programski svet EPK, spomnimo, takrat je sedaj že bivši občinski svetnik in tudi bivši župan mag. Anton Balažek celo protestno zapustil sejo občinskega sveta, so pristojni ožji programski svet, iz katerega sta pred tem odstopila Čander in Šteger postavili na novo in ob tem ustanovili delovne skupine, v katere so povabili strokovnjake iz posameznih področij kot so zgodovina, etnologija, likovna umetnost, literatura, krajinska arhitektura, arheologija, glasba, arhitektura, kulinarična in vinska kultura, grafični dizajn, marketing, film in gledališče, nove tehnologije.

Poleg strokovnih sodelavcev iz lendavskih javnih zavodov in Občine Lendava pri pripravi gradiva na novo sodelujejo še Peter Tomaž Dobrila, Katjuša Kranjc, Matej Fišer in Janez Balažic. Ti so se pred nekaj dnevi sestali v mali sejno sobi Občine Lendava, povabilu Občine pa se je na temo razmišljanja o družbenem razvoju Lendave v kontekstu kandidature za Evropsko prestolnico kulture odzvalo tudi 50 posameznikov, ki so svojimi predlogi in idejami prispevali nekaj ključnih tem, ki bodo tudi vključene v prijavno gradivo.

Peter Tomaž Dobrila je inženir elektrotehnike in računalništva, glasbenik, producent, organizator ter ustvarjalec. Je ustanovitelj mariborskega multimedijskega centra Kibla ter soustanovitelj številnih ključnih in prelomnih medijskih in kulturnih projektov kot so Mariborski Radio študent-Marš, revije Tox, ter svetovalec Ars Electronica festivala v Linzu. V dveh mandatih je bil član kabineta Ministrstva za kulturo in generalni direktor Direktorata za umetnost. Je pobudnik in soavtor zmagovite prijave Maribora za EPK 2012.

Dr. Janez Balažic proučuje umetnost srednjega veka v Srednji Evropi in obravnava izbrane teme iz umetnosti 19. in 20. stoletja, muzeologije ter sodobne umetnosti na Oddelku za umetnostno zgodovino Pedagoške fakultete v Mariboru. Je pobudnik več strokovnih srečanj, urednik knjižnih zbirk in strokovnih publikacij ter je prejemnik številnih stanovskih nagrad. Izjemen poznavalec likovne umetnosti in zgodovine umetnosti pomurskega prostora, ki že desetletja tvorno sodeluje tudi z Galerijo – Muzejem Lendava in lendavskimi likovnimi umetniki.

Matej Fišer je mojster fotografije, besede in receptov. Po izobrazbi je komunikolog in vse našteto združuje v najrazličnejše projekte, ki se tako ali drugače dotikajo Prekmurja. Je avtor kuharske knjige Tradicionalna prekmurska kuharica, ki ni le še ena knjiga o tradicionalni kuhinji, saj običajne jedi umesti v zgodbe in slike.

Katjuša Kranjc je arhitektka, ki se je uveljavila kot grafična oblikovalka, z učno dobo pri največjih mojstrih stroke. Med ključne grafične podobe njene samostojne poti sodijo tiste za Telekom Slovenije, Narodni muzej, Državni zbor RS, Urad RS za informiranje in nenazadnje, celostna grafična podoba za Občino Lendava. Zadnjih 15 let delujeta z možem, arhitektom in industrijskim oblikovalcem Rokom Kuharjem v skupnem biroju Raketa, ki je zasnoval nekaj legendarnih interierjev sodobnega časa, ter zanje dobil številne nagrade na področju oblikovanja. Zavedata se, da s svojimi intervencijami puščata trajne sledi v prostoru, zato vanj posegata odgovorno  in s spoštovanjem do obstoječega.