EPK: “Gre za izredno drzno, celo izzivalno pobudo tako za Slovenijo kot za Evropsko unijo”

Dan pred že tradicionalnim Bogračfestom se je v dvorani mestne hiše odvijala konferenca Evropska prestolnica kulture – priložnost za mlade. Povabilu se je odzval tudi Minister za kulturo, Anton Peršak. Povedal je, da gre za izredno drzno, celo izzivalno pobudo tako za Slovenijo kot za Evropsko unijo.

Minister Anton Peršak se je v Lendavi udeležil mednarodne konference Evropska prestolnica kulture – priložnost za mlade. Lendava je namreč že pred meseci napovedala svojo kandidaturo za prihodnjo slovensko prestolnico, ki bo po vnaprej določenem datumu rotacij znotraj EU na vrsti  leta 2025. Hkrati s Slovenijo bo imela prestolnico tudi Zvezna republika Nemčija, kjer so kandidaturo že napovedala tako znana mesta, kot so Bremen, Chemnitz (nekoč Karl-Marx-Stadt), Dresden, Frankfurt (Goethejevo rojstno mesto) in Nürnberg (mesto Albrechta Dürerja).

“Lendava je svojo kandidaturo zasnovala na povsem drugačnih, a zelo modernih in vključujočih temeljih. Osnova njene kandidature je seveda burna zgodovina na stičišču štirih narodov, nadgradnja in glavni mik pa nadgradnja le-te v evropskem kontekstu sožitja in sodelovanja tako narodov kot drugih na prvi pogled antagonističnih akterjev, narodov ter kultur in tudi posameznikov: velikih in malih, mladih in starih, središča ter obrobja (oz. obrobij).

Lendava ponuja novo izkušnjo velikih malih zgodb krajev in predvsem ljudi na stičišču štirih držav, izkušnjo povezovanja regij in kultur, ki so tradicionalno mnogo bolj povezane, kot kaže njihova vpetost v brezkompromisno zakoličene moderne države. Sporočilo kandidature je predvsem to, da je današnja združena Evropa v prvi vrsti mednarodno-pravno priznanje večtisočletne skupne zgodovine, njena kultura pa je že vseskozi samoumevna prispodoba življenja velike in včasih bolj, včasih manj sprte evropske družine – katere tudi najmanjši član, najsibo narod ali posameznik, pa je v tej družini enakopraven člen s svojo enkratno in bogato življenjsko izkušnjo.”

Minister Peršak je v svojem nagovoru izrazil prepričanje, da gre za “izredno drzno, celo izzivalno pobudo tako za Slovenijo kot za Evropsko unijo, saj bi takšen pristop prinesel novo dimenzijo v koncept evropskih prestolnic in predstavil možnost, kako bi se dalo kulturo decentralizirati”.

Minister je dodal še, da bo po svojih močeh skušal prispevati k temu, da bi do uresničitve te drzne ideje prišlo tudi v stvarnosti.

 • Lendavčanka

  Volilna udeležba v volilnem okraju Lendava je bila manjša kot 38%-na. Na majskih evropskih volitvah pa je bila udeležba le 16 procentna! Obakrat najmanjša v državi! Preprosto groza in sramota. Se nevolivci imajo za odgovorne ženske in moške? A se nevolivci imajo za državljanke in državljane Slovenije? Izgleda, da so ljudje v okolici Lendave povsem apatični. Kaj je temu lahko vzrok? Občutek nemoči? Nemarnost? Zadrtost? Alkoholizem? Le kaj mislijo tisti, ki ne gredo na volitve? Ali res mislijo, da se nikoli ne bo nič spremenilo? Kdor tako misli, ne ve veliko o življenju. Marsikaj se je spremenilo v zadnjih 50-ih letih, to je dejstvo! Balažeka bomo lahko odstavili samo, če bomo šli na volitve 5. oktobra in glasovali proti njemu! Dajmo Lendavčanke in Lendavčani, zaželite si sprememb in kaj novega! Ravno zato so volitve vsakih nekaj let, boljšega zaenkrat ni. Tam, kjer svobodnih in demokratičnih volitev ni, tudi sprememb ni, tam ostaja samo diktatura in strahovladje. A si to želite?

  • Lendavčanka 2

   Si dobila premalo glasov?

 • ivek

  Čestitam Lendavčanka! Lendavo je treba prebuditi, oživeti, olepšati, skratka napraviti za mednarodno mesto. Zato potrebujemo aktivne, sposobne in motivirane mlade sodelavce. Lendavo lahko napravimo za živo mesto, tu je vse blizu okoli nas. V krogu 250 km so štiri glavna mesta (Ljubljana, Budimpešta, Zagreb, Dunaj s skupaj 3 milijona preb.), pa še cela Slovenija, Madžarska, Hrvaška in Avstrija, ki smo jim zanimivi, saj nas še ne poznajo, lahko pa slišijo za nas zaradi geotermije, lendavskega gradu, vina… Samo moramo vse to dvigniti na višji nivo, da bomo lahko naše mesto resno reklamirali v omenjenih glavnih mestih in državah in se ne sramovali, ker naše kopališče ni prvovrstno, ker je grajsko obzidje porušeno ali pa ker ne najdejo vinoteke z našimi vini.

 • mejaš

  Dejstvo je, ka je NSI edina ka ma kaj pametnoga za povedati, vse ostalo je nej vredno pol deci mrzle vode. SLS je popušo, pa Jelinčič tüdi, Janša pa je v zapouri. SDS-esovci se delajo, kak bi si tan bili! Če de NSI s Horvaton čedno nadaljevala, lejko fejst zagrabijo na desnici. Na levici pa je Židan popušo, pol SD-ja de zaj šlo na zavod, ka do delali, ubougje? Komunisti pa so se vrnili na oblast, zaj do nazaj dali tovarne delavcen, ti boga. Bolševiki do zaj rdečo zvezdo vö dali na Titovo cesto, ni dileme. Jankovič je isto dobro popušo, de pa preseneto s partizani pa z južnjaki, doubo de tri frtale v Lüblani. Lüdge naši pa do lejko šli v Avstrijo, ka do drügo? Tan de doubo občinsko direktorsko plačo, kak služinčad. Nega mej, samo v našoj glavaj…

 • Lendava

  “Gre za izredno drzno, celo izzivalno pobudo tako za Slovenijo kot za Evropsko unijo”. Tako se diplomatsko pove “smešni ste”.