EPK: “Gre za izredno drzno, celo izzivalno pobudo tako za Slovenijo kot za Evropsko unijo”

Dan pred že tradicionalnim Bogračfestom se je v dvorani mestne hiše odvijala konferenca Evropska prestolnica kulture – priložnost za mlade. Povabilu se je odzval tudi Minister za kulturo, Anton Peršak. Povedal je, da gre za izredno drzno, celo izzivalno pobudo tako za Slovenijo kot za Evropsko unijo.

Minister Anton Peršak se je v Lendavi udeležil mednarodne konference Evropska prestolnica kulture – priložnost za mlade. Lendava je namreč že pred meseci napovedala svojo kandidaturo za prihodnjo slovensko prestolnico, ki bo po vnaprej določenem datumu rotacij znotraj EU na vrsti  leta 2025. Hkrati s Slovenijo bo imela prestolnico tudi Zvezna republika Nemčija, kjer so kandidaturo že napovedala tako znana mesta, kot so Bremen, Chemnitz (nekoč Karl-Marx-Stadt), Dresden, Frankfurt (Goethejevo rojstno mesto) in Nürnberg (mesto Albrechta Dürerja).

“Lendava je svojo kandidaturo zasnovala na povsem drugačnih, a zelo modernih in vključujočih temeljih. Osnova njene kandidature je seveda burna zgodovina na stičišču štirih narodov, nadgradnja in glavni mik pa nadgradnja le-te v evropskem kontekstu sožitja in sodelovanja tako narodov kot drugih na prvi pogled antagonističnih akterjev, narodov ter kultur in tudi posameznikov: velikih in malih, mladih in starih, središča ter obrobja (oz. obrobij).

Lendava ponuja novo izkušnjo velikih malih zgodb krajev in predvsem ljudi na stičišču štirih držav, izkušnjo povezovanja regij in kultur, ki so tradicionalno mnogo bolj povezane, kot kaže njihova vpetost v brezkompromisno zakoličene moderne države. Sporočilo kandidature je predvsem to, da je današnja združena Evropa v prvi vrsti mednarodno-pravno priznanje večtisočletne skupne zgodovine, njena kultura pa je že vseskozi samoumevna prispodoba življenja velike in včasih bolj, včasih manj sprte evropske družine – katere tudi najmanjši član, najsibo narod ali posameznik, pa je v tej družini enakopraven člen s svojo enkratno in bogato življenjsko izkušnjo.”

Minister Peršak je v svojem nagovoru izrazil prepričanje, da gre za “izredno drzno, celo izzivalno pobudo tako za Slovenijo kot za Evropsko unijo, saj bi takšen pristop prinesel novo dimenzijo v koncept evropskih prestolnic in predstavil možnost, kako bi se dalo kulturo decentralizirati”.

Minister je dodal še, da bo po svojih močeh skušal prispevati k temu, da bi do uresničitve te drzne ideje prišlo tudi v stvarnosti.