Epidemiološke razmere pustile skorajda prazne proračune nižjeligašev

Zaradi pandemije koronavirusa so se številne slovenske športne organizacije znašle v nezavidljivem položaju. To velja tudi za nogometne klube, med katerimi so predvsem nižjeligaši, ki so za svoje delovanje že v običajnih razmerah vsakič bile primorane napraskati. Pomemben vir dohodkov je tudi pri nižjeligaših bilo razdeljevanje koledarjev, česar pa letos pri veliki večini ne bo.
Nogomet niso samo nogometni zvezdniki in prestižni nogometni klubi, ki se pogosto bohotijo na naslovnicah različnih medijev. Nogomet je precej več, saj celotno piramido sestavljajo tudi tisti najmlajši, kot tudi zvesti nogometni delavci, ki se le redko znajdejo v soju žarometov. Tudi nižjeligaši nedvomno zaslužijo vsak, še tako majhen prispevek, saj z ljubeznijo do tega športa skrbijo za zdrave temelje panoge in družbe. Epidemija, ki je praktično ustavila nižjeligaški pogon ne prinaša zgolj družbenih posledic, temveč tudi finančne. Ne malo je klubov, ki ne vedo, če bodo trenutne razmere lahko preživeli, saj je stiska velika.

Osnovni prihodki nogometnih klubov so dotacije od občin. Na območju Občine Lendava nogometni klubi zneske prejmejo v dveh delih, spomladanskem in jesenskem delu, na podlagi vsakokratnega razpisa. Zneski se gibljejo med 1.300 in 2.300 evri letno na nogometni klub, vodstva pa ugotavljajo, da to ne zadostuje niti za sodniške stroške. V Medobčinski nogometni ligi so stroški posameznega nogometnega srečanja 225 evrov, v pomurski nogometni ligi pa 350, dodatno pa nogometni klubi svoje malhe polnijo s prodajo pijače, navijaških rekvizitov in predvsem koledarjev. Peščica klubov ima urejene sponzorske pogodbe, na katere pa se na žalost ne gre povsem, zanesti, pa tudi zneski niso bajni. Okvirno omogočijo zgolj obstoj.

Nogometna zveza Slovenije zato naproša vse ljubitelje športa, da priskočite na pomoč klubom z delom odmerjene dohodnine. Dohodninska zakonodaja v Sloveniji vam omogoča, da sami izberite, komu bo namenjen del zneska odmerjene dohodnine. Do 0,5 % slednjega lahko namenite v različne namene. Med možnimi prejemniki so tudi nekateri slovenski nogometni klubi in organizacije. Višina vaše dohodnine se zaradi tega ne bo spremenila, saj ta znesek v nasprotnem primeru prejme država, ki ga prerazporedi po svojih prioritetnih lestvicah.