Epidemija spreminja nakupovalne navade: Samooskrba je zelo pomembna!

V času epidemije se spreminjajo tudi nakupovalne navade ljudi. Dvignilo se je povpraševanje po lokalno pridelani hrani, povpraševanje je čedalje večje. Ker so tržnice večinoma zaprte, se je prodaja praktično v celoti preselila na splet, tam pa je seznam ponudnikov vsak dan daljši.
Mnogi že dlje časa opozarjajo na velik pomen lokalno pridelane hrane, ta pa se najbolj vidi šele sedaj, v času epidemije, ko so tržnice prazne, prodaja pa se je preselila na splet. Ljudje danes gledajo praktično na vsak cent. Lokalno pridelana hrana je res nekoliko dražja, ne preveč, a je potrebno vedeti, da je toliko bolj kvalitetna. Lokalni pridelovalci so se po večini razmeram hitro prilagodili. Ponudili so prodajo na svojih kmetijah ali pa se domislili celo prevoza na dom kupca. Lokalni pridelovalci trdijo, da se je povpraševanje občutno povečalo, a za marsikatero zelenjavo je še nekoliko prezgodaj.

Prilagoditev posameznega lokalnega pridelovalca je nujno potrebna, sicer bi izpad bil velik. Ti se, kot pravijo, najpogosteje oglašujejo po spletnih straneh ter po socialnih omrežjih, kjer je zajem publike največji. Najpogosteje prodaja poteka tako, da stranka pokliče, na kmetijah pa potem pripravijo paket, tako, da prodaja poteka s čim manj kontakti. “To je potrebno sedaj izkoristiti. Ljudje iščejo domače, lokalno,” pravijo. Prav v tej epidemiji bo, kot kaže, večini v zavest prišlo, da je samooskrba zelo pomembna in kar je najpomembneje, da bodo pridelovalci bistveno bolj cenjeni, kot so bili do sedaj.

V letih blaginje smo se torej navadili, da je v velikih trgovskih centrih hrane v izobilju in da je kar nekako samoumevno, da lahko izbiraš med živili različnih vrst in blagovnih znamk, med domačimi in uvoženimi, med tistimi iz konvencionalne in tistimi iz ekološke pridelave … Epidemija širjenja koronavirusa nas je, razvajene potrošnike, spet malo streznila in nas opozorila: nič ni samoumevno in nič ni dano za zmeraj, vse se lahko hitro spremeni. In se je spremenilo, tako rekoč čez noč ali v nekaj dneh.