Enota za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor bo, kot kaže, po petih letih vendarle zaživela

Stavba nekdanje Murine trgovine v Murski Soboti bo kmalu postala nova Enota za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor, je bilo znano julija 2016. Takrat so si prostore ogledali takratni minister za kulturo Anton Peršak, direktor Pokrajinskega arhiva Maribor Ivan Fras in župan Mestne Občine Murska Sobota Aleksander Jevšek. S tem bi rešili prostorsko problematiko Enote za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor. Po skorajda štirih letih in pol bo, kot kaže, pomurska enota arhiva vendarle zaživela leta 2021.
Na novinarski konferenci so takrat tudi uradno naznanili, da je objekt bivše proizvodnje in prodajalne v tovarni Mura dobil drugačno vsebino. Ministrstvo za kulturo je že leta 2016 zagotovilo sredstva za pripravo gradbene dokumentacije. Za izvajalca so v Pokrajinskem arhivu Maribor izbrali ASPA – ing d.o.o., ki pripravljajo gradbeno dokumentacijo s svojimi podizvajalci. “Trenutno smo že zelo daleč, tako, da pričakujemo, da bomo meseca avgusta (2016) dali vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja,” je pojasnil direktor Ivan Fras.

Projekt nove Enote za Prekmurje bi moral v celoti zaživeti v letu 2018. “Samostojna enota arhiva bo pokrivala upravne enote Murska Sobota, Gornja Radgona, Ljutomer in Lendava. Med predvidenimi deli je ureditev skladišča, v pritličnih prostorih nekdanje Murine trgovine pa bo urejena čitalnica arhiva. V enoti za Prekmurje je predvideno šest zaposlitev, od tega tri nove,” je takrat povedal Fras. Od obljube je minilo več let, pa se stvari niso premaknile.

“Julija 2016 smo s takratnim ministrom za kulturo Antonom Peršakom in direktorjem Pokrajinskega arhiva Maribor Ivanom Frasom predstavili projekt selitve enot prekmurskega arhiva v prostore nekdanje trgovine Mura. Po takratnih napovedih bi se to naj zgodilo do leta 2018, na kar smo upali, da se bo to zgodilo vsaj do jubilejnega prekmurskega leta. Občina je svoje obveznosti (v neodplačni prenos je na RS prenesla 1200 m2 nepremičnin okrog samega objekta) izpolnila, kdaj pa bo to naredilo Ministrstvo za kulturo ostaja odprto,” pa je dejal dr. Aleksander Jevšek, murskosoboški župan.

Ministrstvo za kulturo je že leta 2015 uspelo prepričat vlado, da so lahko pridobili potrebna sredstva za nakup prostorov, v višini 350.000 evrov. Pri tem je pomagala tudi Mestna Občina Murska Sobota z ureditvijo zemljišč okrog objekta.

Kot kaže, bo projekt naposled uspel

Vzpostavitev Enote za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor je vlada uvrstila v interventni zakon o odpravi ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji covida-19. S tem so izpolnjeni vsi pogoji za začetek prenove prostorov nekdanje Murine poslovalnice v murskosoboški Cvetkovi ulici. Gradivo, ki se nanaša na Prekmurje, se trenutno nahaja v depojih v Mariboru in ga je za več kak 1,7 kilometra. Predvidena vrednost vzpostavitve arhiva v Murski Soboti je 3,5 milijona evrov. Sredstva za nakup stavbe nekdanje Murine trgovine zagotavlja ministrstvo za kulturo. Gradnja naj bi se po besedah Frasa skoraj z gotovostjo začela leta 2021. Pokrajinski arhiv Maribor po veljavni zakonodaji opravlja javno arhivsko službo za območje Prekmurja, to je območje upravnih enot Murska Sobota in Lendava.