Koronavirus: V Dolgi vasi sedem okuženih

Kar sedem slovenskih državljanov izmed 27, ki so včeraj okoli pol enih zjutraj bili nameščeni v 14-dnevno karanteno v motel Olimpija v Dolgi vasi, je bilo na testiranju pozitivnih na okužbo z novim koronavirusom. Sprva je sicer bilo rečeno, da ne gre za bolnike, a jih je nekaj očitno le okuženih.
Kot so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje se vsi sicer počutijo dobro, vseh 27 slovenski državljanov pa se je, kot smo že poročali danes zjutraj vrnilo iz Tirolske, kjer so bili na sezonskem delu. Slednje so takoj pri prihodu v Slovenijo v nedeljo zvečer testirali na okužbo z novim koronavirusom, nato pa prepeljali v Dolgo vas. Kot je danes za STA povedala direktorica zdravstvenega doma Murska Sobota Edith Žižek Sapač, so vsem vzeli brise, bili pa so v dobrem zdravstvenem stanju.

Čeprav je sprva veljalo da ne gre za bolnike, so testi pokazali drugačno sliko

Državljani so delali v krajih, kjer je žarišče novega koronavirusa v Avstriji; 25 jih je iz lendavske občine, eden iz velikopolanske in eden iz ljutomerske. Na lendavski občini so že v nedeljo sprožili aktivnosti za njihovo nastanitev v domači občini ali vsaj v Prekmurju, da jih ne bi nastanili v Pivki, kot je bilo sprva načrtovano. V enem dnevu so pripravili vse potrebno za njihov sprejem. Prostor je odstopil domači gostilničar, ki že nekaj časa skuša objekt prodati, ob prihodu pa so državljani dobili vse informacije in napotke, občina, občinski štab civilne zaščite in tamkajšnji Rdeči križe pa so jim zagotovili potrebna zaščitna sredstva ter organizirali oskrbo s hrano.

Kosila jim bodo 14 dni pripravljali v kuhinji DOŠ II Lendava, ki jo je občina aktivirala za občane, ki nimajo možnosti za topli obrok, zajtrk in večerjo pa jim bodo pripravljali okoliški gostilničarji.