Egytec Energy, podjetje s poštnim nabiralnikom v Ljubljani je kupec sporne lendavske bioplinarne

Poročali smo že, da je razvpita lendavska Bioplinarna podjetja Ecos Center bila prodana. Prodajna pogodba je bila sklenjena v višini 600 tisoč evrov, nov lastnik pa je s tem dobil še parcelo in stavbno pravico v Šalovcih. To je postalo podjetje Egytec Energy, podjetje s poštnim nabiralnikom v Ljubljani.
Razvpito lendavsko bioplinarno, je za 600 tisočakov kupilo podjetje Egytec Energy, podjetje s poštnim nabiralnikom v Ljubljani. Kot kaže, gre za slamnato podjetje tujega državljana, natančneje Mohameda Fekry El-Saidyja iz Genta v Belgiji. Kot je moč videti na AJPESu, je osnovni kapital podjetja, ki je bilo ustanovljeno lanskega septembra in, ki ima za glavno dejavnost vpisano distribucijo električne energije, 7.500 evrov in je plačalo celotno kupnino v višini 600 tisoč evrov. Ozadje sklenjenega posla je torej precej neznano.

Kot smo v preteklosti že pisali, se je za omenjeno bioplinarno potegovalo več kupcev, neuradno naj bi jih bilo devet, več ponudnikov pa je ponudilo tudi višjo kupnino. Zakaj je prodaja bila sklenjena prav s tem podjetjem, je zavito v tančico skrivnosti. Stečajni upravitelj Matjaž Nanut oziroma njegova odvetniška pisarna razloga za neuspešno prodajo v prvi polovici lanskega leta ne razkriva, pri čemer velja omeniti, da je izhodiščna cena -ocenjena likvidacijska vrednost bioplinarne sicer bila 3,7 milijona evrov.

Digestat ostaja …

V fermentorjih razvpite bioplinarne, ki stoji ob povezovalni cesti Lendava – Petišovci in ki že dobro leto ne deluje več, se še vedno nahaja kar 21.000 kubičnih metrov odpada oz. digestata. Za primerjavo, to je osem olimpijskih bazenov. Pristojni okoljski inšpektorat je upravljavcu bioplinarne, podjetju Ecos Center že pred časom naložil odstranitev materiala, ki sicer še vedno zaudarja, a se to, kot kaže, ne bo zgodilo. Po ocenah okoljskega ministrstva, bi stroški čiščenja fermentorjev in odvoz odpada znašali okrog 2 milijona evrov. Ker madžarska tovrstnega materiala ne sprejema več, bodo stroški čiščenja in odvoza še dražji. Bo čiščenje sedaj plačal nov lastnik?