IT: Eduroam praznuje milijardo uspešnih gostovanj

Eduroam povezuje in združuje vse več uporabnikov, ki na 180 lokacijah v Sloveniji in v več kot 70 državah sveta brezplačno gostujejo v varnih brezžičnih omrežjih.

17. maja je storitev, ki se je razvijala v sklopu vseevropske akademske in raziskovalne mreže GÉANT, dosegla kar dva milijardna mejnika. Zabeležili smo milijardo gostovanj v letošnjem letu in milijardo mednarodnih gostovanj od obstoja storitve.

Eduroam je mednarodna zgodba o uspehu

Zametki segajo v leto 2002, globalni sistem varnega in brezplačnega gostovanja v brezžičnih omrežjih pa je v pomoč skupnostim in posameznikom s področij raziskovanja, izobraževanja in kulture. Omogoča jim lažje sodelovanje znotraj države in v mednarodnem okolju.

Od zgodnjih začetkov, ko je bilo omrežje Eduroam na voljo na peščici evropskih univerz, se je storitev razširila na 10.000 lokacij na vseh kontinentih. Zdaj lahko potujete na univerzo na drugem koncu sveta in se v trenutku, predvsem pa varno, povežete z omrežjem Eduroam brez pridobivanja gostujočih identitet, dodatnih gesel in prijav prek spletnih strani, ki uporabniku ne zagotavljajo varnosti.

Najbolj zanimivo je, da Eduroam na pogled deluje skoraj povsem nevidno, ravno to pa je dodatna potrditev, da storitev deluje uspešno. Študent, profesor ali raziskovalec kjerkoli v območju omrežja Eduroam odpre prenosnik ali vključi mobilno napravo in že je povezan v brezžično omrežje, vsi podatki pa se prenašajo preko šifrirane povezave, ki onemogoča prestrezanje podatkov.

Na kratko, Eduroam deluje!

Seveda za uspešnim delovanjem omrežja Eduroam stojijo strokovnjaki s celega sveta in tudi iz Slovenije. Ti so storitvi posvetili nemerljive količine časa, truda in svojega znanja, da bi lahko vsi pridobili z uporabo napredne tehnologije.

Eduroam

Eduroam (education roaming) je mednarodna federacija brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere. Študenti, učenci, pedagogi, raziskovalci in drugi lahko uporabljajo vsako brezžično omrežje Eduroam, v Sloveniji ali tujini. Za uporabo je potrebno le odpreti prenosnik in to ne glede na to kje: na domači ustanovi ali na primer na Univerzi v Edinburgu.

Dostop do omrežja Eduroam je možen tudi v lendavski knjižnici.