Edina občina iz Pomurja v finalu za nagrado Zlati kamen 2018 je …

Finalistke za nagrado Zlati kamen 2018 so znane. Kandidatke so: Ajdovščina, Kobarid, Postojna, Ivančna Gorica, Kočevje, Logatec, Brežice, Radlje ob Dravi, Žalec, Hoče-Slivnica, Murska Sobota in Ruše.
V okviru slovenske ISSO raziskave projekta Zlati kamen, ki že sedmo leto identificira razvojno najbolj prodorne občine, je znanih dvanajst finalistk iz štirih regij. V Pomurski regiji je kot edina finalistka Murska Sobota, ki “izraziteje gradi svojo vlogo regionalnega središča in je kraj, ki je najbolj zmanjšal stopnjo kriminalitete,” so zapisali na uradni spletni strani.

Razglasitev bo potekala na konferenci Zlati kamen, tradicionalnem srečanju občin in srečanju županov 13. februarja v Festivalni dvorani v Ljubljani. Zlati kamen je sistem za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave. Zlati kamen meri na tisto, čemur so lokalne skupnosti namenjene: zagotavljanju pogojev za dobro življenje.

Spomnimo: Lendava kot zmagovalka regije leta 2017

Nagrado Zlati kamen 2017 za razvojno najbolj prodorno občino Slovenije kot tudi regijsko zmagovalko, je na tradicionalnem srečanju občin in županov Slovenije v Festivalni dvorani prejela mestna občina Podčetrtek. Lendava je bila takrat zmagovalka regije vzhodna Slovenija. “Lendava je naredila razvojni preobrat iz industrijskega v postinudstrijski kraj, stolp Vinarium pa je v kratkem času postal slovenska turistična uspešnica,” so takrat zapisali. Resen konkurent Lendavi je takrat bil Ljutomer.

Zlati kamen je v ožjem smislu namenjen lokalnim politikom in strokovnjakom, ki delujejo v lokalni upravi. V širšem smislu meri na vsakega državljana – želi ga osveščati o dobri lokalni samoupravi in ga tako razvijati v zahtevnega, kritičnega volilca.