Ecosu zavarovalniška odškodnina 450 tisočakov, od tega kar 200 tisočakov odvetniku

Podjetje Ecos, ki je lastnik sedaj že nedelujoče in razvpite bioplinarne, te, ki je lansko leto Lendavskemu prebivalstvu z okolico povzročala težave neslutenih razsežnosti kar se smradu tiče, je od avstrijske zavarovalnice prejelo 450 tisoč evrov odškodnine, od katerih bo nekaj manj kot polovica romala k pravnemu zastopniku.
Čeprav je podjetje Ecos, lastnik razvpite bioplinarne v stečaju, se okrog slednjega še kar dviguje prah, obrača pa se tudi veliko denarja. Podjetje Ecos je zaradi dogodka leta 2014 s strani avstrijske zavarovalnice, po sklenjeni poravnavi, prejelo 450 tisoč evrov odškodnine. Podjetje je od leta 2015 pri sosedih zastopal avstrijski odvetnik, s katerim se je podjetje dogovorilo za kar 250 evrov težko urno postavko.

Stroškov, glede na tako veliko urno postavko, se je sedaj nabralo za kar 200 tisočakov. To seveda pomeni, da je avstrijski pravni zastopnik za dokončno sklenitev poravnave z zavarovalnico porabil 800 ur, ob tem pa se je dogovoril še, da bo odvetniška pisarna od prejete odškodnine najprej poravnala svoje terjatve do podjetja Ecos. Denar je, po uspešni poravnavi, romal na račun odvetniške pisarne, odvetnik pa je stečajnemu upravitelju Ecosa, Matjažu Nanutu pojasnil, da je zmago dosegel po tem, ko je bil zahtevek podjetja v osnovi zavrnjen, zavarovalnica pa je primer zaključila.

Nanut in avstrijski odvetnik Tischler nekako nista mogla najti skupnega jezika okrog tako velikega plačila odvetniških storitev, saj je stečajni upravitelj predlagal, da bi avstrijski pravni zastopnik plačilo storitev prejel glede na slovensko odvetniško tarifo. Ta se, pričakovano s tem ni strinjal, plačilo preostalih 250 tisočakov pa pogojuje s prehodnim plačilom odvetniških storitev. Nanutu tako ni preostalo drugega, kot da pristojno sodišče, ki vodi stečajni postopek nad Ecosom, za to izda soglasje.