Dvolastniki in trgatve na Hrvaškem: Preverili smo, kako lahko čez mejo in nazaj greste brez težav

Trgatev je za vsakega vinogradnika zagotovo najlepše, a hkrati tudi najbolj delovno obdobje v vinogradu. Trse obiramo ročno, za kar pa potrebujemo pomoč prijateljev, sorodnikov, sosedov ali drugih znancev. Ker živimo na obmejnem območju z Republiko Hrvaško in ker ima veliko tukaj živečih dvolastništvo, torej vinograd čez mejo, smo preverili, kako brez težav čez mejo.
Slovenija je 12. marca 2020 zaradi naraščanja števila primerov okužb z novim koronavirusom razglasila epidemijo. Zaradi preprečevanja širjenja okužb so številne države vzpostavile posebne režime prehajanja svojih državnih meja. 15. maja 2020 je bila epidemija preklicana, a ukrepi za preprečevanje širjenja okužb v tem času še vedno veljajo. V začetku je sicer veljalo, da je za prehod meje, ko je ta na rdečem seznamu potrebno testiranje z okužbo na koronavirus, a je bil odlok na državnem nivoju dopolnjen, kar pomeni, da se iz Hrvaške v Slovenijo po trgatvi lahko vrnete brez težav.

“Zadeva je sila preprosta. Dvolastnik, se pravi Slovenski državljan, ki ima vinograd na hrvaškem, mora ob prestopu meje slovenskim varnostnim organom na mejnem prehodu najprej predložiti dokazilo o dvolastništvu, za tem pa tudi seznam udeležencev, ki mu bodo ta dan pri delu v vinogradu pomagali. Najboljše je, da se čez mejo z veljavnimi dokumenti opravijo vsi skupaj, saj bo tako najmanj težav,” so sporočili iz PU Murska Sobota. Dobro je, da se čez mejo prav tako vrnete skupaj, po možnosti pa naj bo to še istega dne. “Takšna pojasnila imajo tudi policisti, mnenje pa je usklajeno na državnem nivoju,” so še pojasnili.

Skratka: Vinogradniški delavci (sorodniki, prijatelji, sosedje, znanci) za prestop hrvaško-slovenske meje tako ne potrebujejo negativnega izvida testa na novi koronavirus in so odslej obravnavani enako kot dnevni delovni migranti.