Dvig plač narekovan s strani države v minus spravil (tudi) Zdravstveni dom Lendava

Zdravstveni domovi po državi tožijo državo za skupno 3,4 milijona evrov, ker jim je z zvišanjem plač v javnem sektorju leta 2017 povečala stroške, ni pa dala denarja za pokritje. Med Zdravstvenimi domovi, ki tožijo državo, je tudi Zdravstveni dom Lendava.
3,4 milijona evrov bi naj država dolgovala Zdravstvenim domovom, ker leta je 2017 zvišala plače zdravnikom in javnim uslužbencem, ki so bili uvrščeni v 26. plačni razred ali niže, a ni dala denarja za pokritje teh plač. Cene zdravstvenih storitev sta ministrstvo in ZZZS dvignila šele v letu 2018, tako naj bi v drugi polovici leta 2017 zdravstvenim domovom nastalo 3,4 milijona evrov nepokritih stroškov.

“Zvišanje plač je bila odločitev države in ta bi morala zagotoviti tudi denar, k čemur jo obvezuje zakonodaja, ki določa, da so stroški dela zajeti v ceno zdravstvenih storitev,” je za naš spletni portal povedala Olga Požgai Horvat, direktorica Zdravstvenega doma Lendava, ki se je prav tako kot vrsta drugih Zdravstvenih domov po državi, znašel v težavah.

Državo toži nekaj čez 60 Zdravstvenih domov, lendavski Zdravstveni dom pa se nahaja v družbi 41. zdravstvenih zavodov, ki državo tožijo s pooblastilom Odvetniški pisarni Ketiš, Janžekovič in partnerji d.o.o. Tožba je bila vložena torej zoper Ministrstvo za zdravje in zoper Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). K tej tožbi je pristopil tudi Zdravstveni dom Lendava.

Obe povišanji plač sta posledici dejanj države. Zdravstveni domovi na ta povišanja plač niso imeli vpliva in so morali izplačevati višje plače, od države ali od ZZZS-ja pa niso prejeli dodatnih sredstev, da bi lahko plačali razliko v masi plač, ki je posledica povišanih plač. “Tožeče stranke smo morale to povečano maso plač, za ZD Lendava je to pomenilo slabih 70.000 evrov, kriti z razporeditvijo sredstev, ki so bila namenjena za siceršnje redno poslovanje,” je pojasnila Požgai Horvatova.

Cene zdravstvenih storitev sta ministrstvo in ZZZS dvignila šele v letu 2018. “Menimo, da je bil ta dvig, gre za 5%, premajhen, saj naj bi se stroški zaradi povišic dejansko dvignili za okoli 9%. Dvig plač bo kot kaže trajni, neuradno pa bodo plače še povišali,” je zaključila naša sogovornica, Olga Požgai Horvat.