Dvig minimalne plače za okrog 25 evrov?

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je predlagala, da se minimalna plača za letošnje leto zviša za slabih 25 evrov na 638,42 evra neto. Minimalna plača bi se po novem predlogu ministrice za delo tako dvignila za 4,7 odstotka.
“Predlog uskladitve minimalne plače bo 4,7 % povišanje. S tem se bruto znesek dvigne na 842,79, neto znesek minimalne plače pa na 638,42€. To je skoraj 25 € na mesec več,” je včeraj na Twitterju sporočila ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Kot je še dodala, je poleg inflacije pri tem upoštevala tudi gibanja v zadnjih letih in obete stabilne gospodarske rasti v prihodnje.

Ministrica za delo je sicer že konec minulega leta napovedala, da bo njen predlog glede zvišanja minimalne plače maksimalen v okviru zakonskih možnosti. Po zakonu višino minimalne plače za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Pri določitvi se mora upoštevati letna stopnja inflacije v decembru predhodnega leta, lahko pa se tudi gibanje plač, gospodarska rast in gibanje zaposlenosti. Višina mora biti objavljena do konca januarja posameznega leta, velja pa za delo od 1. januarja.

Minimalna plača trenutno znaša 804,96 evra oziroma 613,66 evra neto. Kar je še vedno predstavlja manjši znesek od mesečnega praga tveganja revščine, ki je lani znašal 616 evrov za odraslo osebo. Za štiričlansko družino pa 1.294 evrov. V tem času je sicer povprečna plača rasla hitreje kot minimalna; povprečna plača se je povečala za 64 evrov bruto oz. za 4,2 odstotka, minimalna plača za 16 evrov bruto oz. dva odstotka, je povedala in dodala, da se je neto čisti dobiček gospodarskih družb povečal za 17-krat.

Minimalno plačo po podatkih ministrstva trenutno prejema okoli 33.000 zaposlenih, od tega okoli 8000 v javnem sektorju. Po teh podatkih bi tako dodaten strošek za državno blagajno z zvišanjem minimalne plače v predlagani višini znašal 2,9 milijona evrov. Na napovedan dvig minimalne plače so se že odzvali v Levici, kjer trdijo, da dvig ni zadosten in da bo minimalna plača še vedno prenizka, prav tako ostajajo določene anomalije.