Dve pomurski občini v letu 2020 potrdile naziv prostovoljstvu prijazno mesto, ena si ga je pridobila na novo

V Sloveniji se je včeraj začel že 21. Nacionalni teden prostovoljstva, ki bo potekal do nedelje. Namen tedna je praznovanje prostovoljstva, zahvala prostovoljcem in prostovoljskim organizacijam za njihovo delo in povabilo posameznikom, da spoznajo prostovoljske priložnosti, svoj čas pa namenijo tudi v dobro svoje skupnosti.
Prostovoljstvo se vedno dogaja v skupnosti. Ponekod je odvisno od posameznikov, pripravljenih priskočiti na pomoč v stiski ali se odzvati na novo potrebo v okolju, drugod pa je visoka stopnja solidarnosti in sodelovanja v skupnosti posledica načrtnega delovanja občinskih uprav. S sistematičnim spodbujanjem prostovoljstva in zagotavljanjem podpore delovanju prostovoljskih organizacij, soustvarjanjem pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti in s promocijo prostovoljstva z lastnim zgledom vodstev občin je 24 slovenskih občin naziv Prostovoljstvu prijazno mesto ponovno potrdilo. Nazivpa sta prvič pridobili tudi Občina Logatec in Občina Velika Polana.

Pomurske občine, ki so naziv v letu 2020 potrdile

Mestna občina Murska Sobota:

Mesta občina Murska Sobota tako finančno kot logistično podpira prostovoljske organizacije, organizira občinsko prireditev »Naj prostovoljec« in sodeluje v večjih prostovoljskih akcijah, kot so Dan za spremembe, Nacionalni teden prostovoljstva, in v čistilnih akcijah.

Občina Gornja Radgona:

Občina podpira organizacijo, razvoj in izvajanje prostovoljskega dela, prostovoljskim organizacijam ponuja brezplačne prostore, zagnala je projekt Prostofer – prostovoljni šofer, organizira natečaje Naj prostovoljec, Naj prostovoljka, Naj prostovoljska organizacija in Naj prostovoljski dogodek v občini.

Občina Velika Polana je naziv pridobila na novo in sicer za financiranje dejavnosti prostovoljskih organizacij, zagotavljanje infrastrukturnih pogojev za izvajanje aktivnosti, pomoč pri dogodkih in promociji prostovoljstva, uspešno povezovanje organizacij in občanov ter sodelovanje župana in občinske uprave, predvsem na področjih prostovoljstva, kot so civilna zaščita in reševanje, varstvo okolja, kultura, turizem in zdravje.