Dvakratni izpust v Ledavo: “Vzrok naj bi bila človeška napaka”

Decembra smo kar dvakrat poročali o izpustih neznane snovi v potok Ledavo pri naselju Zatak v Čentibi. Neuradno smo izvedeli, da naj bi šlo za naftne madeže, saj je pri drugem izpustu bilo moč zaznati vonj po nafti. Preiskavo izvaja tudi policija.

V razmaku slabih desetih dni se je minulega decembra iz cevovoda, ki je iz rezervoarskega kompleksa podjetja Petrol (nekdaj Nafte Lendava) čez novo čistilno napravo povezan z reko Ledavo pri naselju Zatak, ki spada pod naselje Čentiba, izlila snov, ki je zaudarjala po nafti. V izjavi za javnost, ki smo jo po našem zaprosilu prejeli, Petrol ne razkriva za kakšno snov gre, a hkrati priznava, da se je sled naftnih madežev pojavila pri njihovem objektu (iztoku) v reko Ledava.

Petrol tudi sam išče vzroke izpusta snovi v Ledavo, ob enem pa so za pomurski Vestnik sporočili, da zaenkrat kaže na človeško napako. Oba dogodka med drugim preiskuje tudi policija. Čeprav zdajšnja preiskava kaže, da je do izpusta onesnažene vode prišlo zaradi človeške napake, je do tega lahko prišlo tudi v povezavi s sistemom čiščenja.

Kot smo sicer neuradno pisali že decembra, bi do izpusta z nafto ali naftnimi derivati onesnažene vode lahko prišlo zaradi slabo funkcionalne nove čistilne naprave podjetja Petrol oz. bolje rečeno do slabe funkcionalnosti sistema lovilnikov naftnih madežev v meteorni vodi.

Pred tem je sicer podjetje Petrol uporabljalo storitve Industrijske čistilne naprave Petišovci, katerega lastnik je Nafta Petrochem. Čistilna naprava je sicer že dlje časa naprodaj in tudi v stečajnem postopku, Petrol pa uporabo storitev Industrijske čistilne naprave Petišovci ni videl kot dolgoročno rešitev. Pri tem je seveda potrebno vedeti tudi, da je omenjena čistilna naprava, pa čeprav v stečajnem postopku in v postopku prodaje, tehnološko na bistveno višji ravni kot nova čistilna naprava oz. bolje rečeno naftni lovilniki podjetja Petrol.

Pri podjetju Petrol sicer poudarjajo, da “do onesnaženja reke Ledave v tem primeru ni prišlo.”