DSŠ Lendava: “Dijaki se učijo kemije v domači kuhinji”

V okviru vladnih ukrepov je lendavska Dvojezična srednja šola Lendava 16. marca zaprla svoja vrata, od tega dne pa se izvaja tudi pouk na daljavo, ki ga na lendavski srednji šoli ocenjujejo kot dobrega. Prav zanimivo je, kako se na trenutno situacijo prilagajajo učenci in dijaki. Prvi letniki programa Kemijski tehnik se tako prvih praktičnih korakov v kemiji učijo kar v domači kuhinji.
Učitelji DSŠ Lendava že od 16.3.2020 izvajajo pouk na daljavo. Pri DSŠ Lendava so jih prosili, da predstavijo primere dobre prakse, katere šola tudi objavi. Prvi takšen primer je izvedba laboratorijskih vaj na daljavo v programu Kemijski tehnik. “Drugi teden marca je začelo odmevati, da se bodo šole zaprle za dva tedna. Takoj smo začeli načrtovati, kako bomo izvajali pouk na daljavo, izvajali vsa ocenjevanja znanja, ki so bila načrtovana itd., nas, učiteljice laboratorijskih vaj, pa je predvsem skrbelo kako bomo izvajali laboratorijske vaje na daljavo. Toda z našimi res delovnimi in pridnimi kemiki smo hitro našli rešitve,” so zapisali.

S prvimi letniki programa Kemijski tehnik, ki se šele spoznavajo z laboratorijskim delom, delo kljub temu poteka nemoteno. Dijaki se učijo kemije v domači kuhinji. Izdelujejo naravne indikatorje, se spoznavajo s kislinami in bazami, ki jih vsebujejo domača čistila, raziskujejo zakaj so določena kupljena čistila izredno nevarna za človeka in naravo, se učijo povezave med agregatnimi stanji in spoznavajo razne ionske reakcije iz vsakdanjega življenja.

“Dijaki 1. letnikov svoje delo pridno dokumentirajo z oddanimi dnevniki in priloženimi fotografijami. Dijakinje 2. letnika programa kemijski tehnik prav tako nadaljujejo s praktičnim poukom iz laboratorijske in analizne tehnike. Vsebinski sklop iz mikrobiologije opravljajo s pomočjo spletnih pripomočkov. Dijakinje so opravile laboratorijsko vajo iz mikroskopiranja, pri čemer so si pomagale s spletnim mikroskopom. Uporabile so pripomočke in orodja, ki jih program omogoča. S pomočjo spletnih virov so tudi določale morfološke značilnosti posameznih kolonij in pripravljale gojišča. Dijakinje so naloge vzele skrajno resno in vestno opravile vse laboratorijske vaje. Dijaki 3. in 4. letnika programa kemijski tehnik prav tako opravljajo laboratorijske vaje, tako da si ogledajo demonstracijski poskus oziroma s pomočjo virtualnih pripomočkov izvedejo laboratorijsko vajo. Nato na podlagi prejetih meritev napišejo poročilo laboratorijskih vaj,” so zapisali pri DSŠ Lendava.