Držimo pesti! Na Ministrstvu za kulturo danes poteka predstavitev kandidature Lendave za EPK 2025

Naziv evropske prestolnice kulture je odlična priložnost, da mesta spremenijo svojo podobo, se umestijo na svetovni zemljevid, privabijo več turistov in ponovno razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture. Vsled temu je danes na Ministrstvu za kulturo na sporedu predstavitev kandidature Lendave za EPK 2025.
Mesta so lahko svoje vloge za kandidaturo oddale najkasneje do 31. decembra 2019, predvidoma do konca letošnjega leta pa bo znano, katero bo izbrano. Za laskavi naziv evropske prestolnice kulture leta 2025 se torej potegujejo Ljubljana, Kranj, Nova Gorica, Piran, Lendava in Ptuj. Poleg slovenskega mesta bo naziv evropske prestolnice kulture 2025 nosilo tudi eno od nemških mest. No, prav danes pa bo v prostorih Ministrstva za kulturo RS pred 12 člansko mednarodno komisijo potekala predstavitev kandidature Lendave za EPK 2025. V preteklih tednih so potekale intenzivne priprave na zagovor, na katerem bo sodelovala ekipa, ki jo sestavljajo: Jeff Bickert, Nataša Horvat, Rok Petje, Ksenija Škrilec, Rahela Hojnik Kelenc, Peter Tomaž Dobrila, Filip Dobranič, Romeo Varga, Walter Famler, Katjuša Kranjc, Tanja Šimonka, Matej Fišer in župan Občine Lendava Janez Magyar.

Kaj sledi? Trenutno smo v fazi predizbora

Vloga omenjene komisije je, da oceni prijave, prejete iz mest kandidatov, se uskladi glede seznama mest v ožjem izboru ter priporoči eno mesto, ki naj se mu podelita naziv Evropska prestolnica kulture in nagrada Meline Mercouri. Vloga sveta je tudi, da ob koncu faze spremljanja izda poročilo, na podlagi katerega se komisija odloči, ali mestu izplača nagrado Meline Mercouri. Ta znaša 1,5 milijona evrov. Komisija torej oceni vsako mesto kandidata na podlagi njegove prijave in razgovora glede ciljev aktivnosti Evropska prestolnica kulture ter meril. Po tem sestanku se bo svet dogovoril o ožjem izboru mest kandidatov, ki bodo povabljena, da v končni fazi izbora spremenijo in dopolnijo svoje prijave. Svet bo izdal poročilo o predizboru, ki vsebuje splošno oceno vseh prijav, ožji izbor mest kandidatov, ki bodo nadalje obravnavana, ter priporočila tem mestom. Ožji izbor uradno potrdi Republika Slovenija. Ministrstvo za kulturo pošlje izbranim mestom kandidatom poziv, naj dopolnijo in spremenijo svoje prijave, z navedbo roka za predložitev teh prijav. Sledi faza končnega izbora.

Denar bo namenila tudi slovenska Vlada. Upoštevajoč številne pozitivne kulturne, gospodarske in socialne učinke preteklih skrbno načrtovanih projektov Evropskih prestolnic kulture, bo vlada podprla posamezne razvojno usmerjene projekte in projekte javne kulturne infrastrukture Evropske prestolnice kulture 2025 v višini 10 milijonov EUR.