Državni praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom: Regijska slovesnost bo v Črenšovcih

V Črenšovcih so na včerajšnji tiskovni konferenci predstavili program prireditve Jenamena fest in osrednje regijske slovesnosti ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Prireditev se bo odvijala prihajajoči torek, častni pokrovitelj prireditve pa je predsednik republike, Borut Pahor, ki bo na prireditvi tudi sodeloval.
Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom po prvi svetovni vojni ali Priključitev Prekmurja matičnemu narodu je slovenski praznik, ki ga praznujemo na 17. avgust, dan, ko je Prekmurje po določilih Pariške mirovne konference pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, s tem pa so bili prekmurski Slovenci po stoletjih madžarske oblasti znova združeni z matičnim narodom. Dan pred tem velikim praznikom, ki sicer ni dela prost dan, se bo v Črenšovcih odvila regijska slovesnost, katere se bo udeležil tudi predsednik republike, Borut Pahor.

Na predvečer praznika, 16. avgusta ob 19.00 uri, bo pred stavbo Občine Črenšovci predsednik republike Borut Bahor položil venec pred spomenik Jožefa Klekla starejšega. Ob tem bodo podelili še priznanja zlatim maturantom iz Občine Črenšovci. ob 19.40 uri bo v Športnem parku Črenšovci program garde slovenske vojske, ob 20. uri pa se bo prav tako v Športnem parku začela osrednja regijska slovesnost z naslovom Slovenec sem! Slovenka sem! Slovenci smo! na kateri bo slavnostni govornik predsednik Pahor. Za kulturni program bo poskrbelo tamkajšnjo kulturno in turistično društvo, že sicer pa se bodo aktivnosti omenjenega praznovanja pričele v nedeljo ob 16.30 uri, ko se bo odvilo domoljubno kolesarjenje s polaganjem cvetja ob branikih slovenstva v občini Črenšovci.

Častni pokrovitelj prireditev je predsednik države Borut Pahor, častna pokroviteljica regijske slovesnosti pa ministrica za kulturo Asta Vrečko. Prireditev je finančno podpira tudi Zveza društev general Maister. Kot je dejala županja Občine Črenšovci Vera Markoja, je želja, da ob teh dogodkih vsi začutimo, da smo Slovenke in Slovenci ter da izrazimo spoštovanje do zgodovine in domovine in da se bomo še naprej zavzemali za Prekmurje ter ga spoštovali. Andreja Sever, pripravljavka in vodja programa pa je povedala, da bo na prireditvi predstavljeno domoljubje, občutenje slovenstva ljudi, ki so živeli tu in ki sedaj živijo tu. Ob domoljubnem kolesarjenju bo med drugim potekala akcija kupim in izobesim slovensko zastavo, letos pa bo nekoliko bolj osvetljen lik Jožefa Klekla starejšega.