Smrad: Državna okoljska inšpekcija (ne prvič) obiskala bioplinarno, podjetja ECOS

Že slab mesec dni se ljudje iz bližnjih naselij Petišovci in Trimlini, pa tudi nekateri zaposleni v bližnji industrijski coni pritožujejo nad obupnim smradom, ki se širi iz bioplinarne podjetja ECOS, ki stoji ob lendavski Poslovno-industrijski coni. Že ob manjšem vetru neprijetne vonjave ponese v sam center mesta Lendava.
Že pred časom smo poročali o bioplinarni podjetja ECOS ob lendavski Poslovno-industrijski coni. Takrat smo poročali o manjšem požaru, ko je gorel domnevno visoko vnetljiv organski odpad, sedaj pa smo o omenjeni bioplinarni primorani poročati znova, saj se vedno več ljudi v bližnji in daljni okolici pritožuje nad obupnim smradom, ki se širi naokrog. Ta postane še posebej izrazit ob vetrovnih dnevih, ko veter smrad raznese krepko v center mesta Lendava in široko naokoli.

Že v naše uredništvo smo v minulih tednih prejeli nekaj klicev in tudi nekaj sporočil preko priljubljenega socialnega omrežja Facebook, kar nekaj klicev pa so med drugim prejeli tudi na lendavski Občini, ki je ukrepala z obvestilom na državni okoljski inšpektorat. Po naših neuradnih informacijah so omenjeni inšpektorat obvestili tudi nekateri krajani naselja Petišovci. Ker tukaj pristojna občinska inšpekcija nima pristojnosti, zadeve namreč spadajo pod državno okoljsko inšpekcijo, je včeraj območje omenjene bioplinarne (ne prvič) obiskala tudi okoljska inšpektorica.

Kot smo iz zanesljivih virov uspeli izvedeti, to ni bil prvi obisk omenjene inšpekcijske službe te bioplinarne. Že pred časom naj bi inšpekcija obiskala omenjeno bioplinarno in pristojnim naložila odpravo določenih nepravilnosti, a so zahteve inšpekcije menda naletela na gluha ušesa, iz česar je moč sklepati, da je včeraj najbrž bila spisana tudi kakšna globa. S tem se zadeva sicer ni zaključila, saj je skrajni ukrep inšpekcije lahko tudi prepoved obratovanja.

Stanje v okolici bioplinarne dnevno preverja nadzorna služba Občine Lendava, ki svoje ugotovitve sproti posreduje državni inšpekciji. Tudi Občina skupaj s pristojno državno okoljsko inšpekcijo spremlja izvajanje sanacijskih ukrepov, zadevo pa bomo seveda spremljali tudi na našem spletnem portalu. Občinska inšpekcija naj bi sicer prav danes bila obveščena o včerajšnjih ukrepih in ugotovitvah okoljske inšpektorice. Zaradi situacije je sicer zaskrbljen tudi predsednik KS Lendava.

Lastnik bioplinarne je v stečaju

Lastnik omenjene bioplinarne je podjetje ECOS d.o.o., ki pa je v stečaju. Omenjeno podjetje ima štiri družbenike, to so: Pavlinjek Jožef, Pavlinjek Jože ter podjetji ECOS INVEST – okoljske storitve, d.o.o. in ECOS CENTER – okoljske storitve, d.o.o. Omenjeni dve podjetji sta sicer registrirani na enakem naslovu (Černelavci, Gorička ulica 150, 9000 Murska Sobota), prav tako pa sta oba družbenika prijavljena na enakem naslovu.

In kaj vemo o podjetjih ECOS INVEST – okoljske storitve, d.o.o. in ECOS CENTER – okoljske storitve, d.o.o.? Direktor prvega je Pavlinjek Jože, direktor drugega pa Pavlinjek Filip Mišo. Gre seveda za družino Pavlinjek, ki vodi vsa omenjena podjetja.

To je moč prebrati na spletni strani podjetja: “Lendavska bioplinarna je naravna mezofilna bioplinarna na obnovljive vire energije, povsem zaprtega tipa. To pomeni, da so vsi objekti bioplinarne primerno zaprti in da potekajo vsi procesi v zaprtih prostorih. Nadzor nad vsemi postopki bodo redno opravljale vse pristojne državne inšpekcije pod okriljem Ministrstva za okolje in druge za tovrstna področja pristojne javne ustanove.”