Društvo Zarja ob mesecu novembru, mesecu boja proti odvisnosti

Ker je november mesec boja proti odvisnosti, društvo za pomoč v stiski ZARJA Lendava, poskuša v svojem lokalnem okolju s aktivnostmi in lastnim izpostavljanjem ter pričevanjem, opozoriti občane, predvsem pa mlade, na velike težave, ki prizadenejo posameznika, njegovo družino,  kot tudi družbo ob določeni zasvojenosti, predvsem pa zasvojenosti z alkoholom.
“Kaj vse povzroča bolezen odvisnosti od alkohola, se lahko vsakdo prepriča v lastnem življenju, le-če to želi. Žal je med nami še veliko zablod glede uživanja alkoholnih pijač, veliko napačnih trditev in nasploh imamo do tega visoki prag tolerance. Še zmeraj je prekomerno uživanje alkoholnih pijač nekako narodna folklora,” pove Božo Pongrac, predsednik društva.

Nasproti temu pa so predsodki do tistih, ki se odločijo premagati  to nadležno bolezen, še posebej če so pri tem uspešni. Koliko posameznikov, njihovih družin, njihovih otok, svojcev, trpi in živi v nenehnem kaosu življenja. Hude posledice pa se vsakodnevno čutijo v celotni družbi. In zakaj, preprosto za to, ker je vse to preveč zakoreninjeno v naši zavesti in prepričanju.

“Kako nas prizadene novica o prometnih nesrečah, ki jih povzročijo alkoholizirani udeleženci v prometu. V kolikor ni v naši bližini, to le bežno zaznamo. Ko se vse to dogaja v neposredni bližini nas, še posebej ko je posledica najhujša, smo vsi pretreseni in v šoku. Pa vendar zelo hitro vse to pozabimo in se vrnemo vsakodnevnem življenju in starim razvadam. Družina in svojci ob tragični izgubi še dolgo žalujejo in premagujejo bolečino, ostanejo pa odprta vprašanja zakaj je do tega prišlo, se res moralo tako zgoditi, kaj vse smo vedeli, pa nismo storili ničesar. Zakaj nas je tako strah, zakaj si kolektivno zatiskamo oči, česa se bojimo? Je zdravljenje odvisnosti od alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi sramotno, je živeti brez alkohola nezdravo in škodljivo?” še pove Pongrac.

Tako sta lendavska župnija in društvo Zarja Lendava organizirali sveto mašo in jo posvetili naslovljeni tematiki. Gre sedaj že tradicionalno, četrto sveto mašo. Mašniki, teh je tudi sedaj bilo zelo veliko in tudi od drugod ne le iz Lendave, so med mašo slišali pričevanje ljudi, ki so premagali zasvojenost od alkohola. Kako drugače, lepše, popolno in zdravo je živeti brez alkohola oni vedo zelo dobro.

“V društvu smo postali tudi precej ponosni na dejstvo, da so nas prepoznali tudi lokalni mediji, ki poročajo o naših aktivnostih. To je tudi primeren način približati se ljudem in počasi a vztrajno spreminjati odnos do bolezni odvisnosti od alkohola in zdravljenja le – te,” zaključi Pongrac.