Društvo za zaščito živali Pomurja: “Poletne razmere živali zelo težko prenašajo”

Pred nami je suho, vroče in dolgo poletje. Razmere, ki jih živali zelo težko prenašajo. Živali imajo na sebi kožuh, zato jim vročina povzroča težave, tudi trpljenje. Kako lahko svojim ljubljencem, kakršni koli že so, olajšate vroče poletne dni?
Živali, ki so privezane ali zaprte na soncu, so obsojene, da trpijo na vročini. Sonce se čez dan premika in če je žival zjutraj v senci, ni nujno, da je tudi čez dan. Tudi ljudje se umaknemo v senco, ko nam je vroče, zato poskrbimo tudi za naše živali. Živali si vodo lahko razlijejo, zato jo večkrat preverimo in vsaj enkrat dnevno zamenjamo. Nastavimo jo tudi drugim živalim, posebej pticam. Hrano poleti prilagodimo: količinsko in kalorično zmanjšamo obrok, hranimo z briketirano hrano, ki se ne pokvari. Ptic (npr. rac ob jezerih) ne hranimo – sploh ne s predelano hrano (kruh). Pozimi nastavimo semena, čez poletje pa je dovolj hrane, da si jo poiščejo same.

Vroča podlaga, avtomobili in toplotni udar

Da je asfalt prevroč lahko enostavno preverite tako, da položite roko ali boso nogo na asfalt in počakate 30 sekund. Če ne zdržite, je asfalt prevroč! Če se kuža rad kopa, mu omogočimo hlajenje v vodi. Četudi je avto parkiran v senci, še vedno lahko doseže visoke temperature! Ko se avto segreje, deluje kot pečica. Niti za 10 min ne smemo pustiti živali v avtu, saj lahko pride do toplotnega udara! Če vidite žival v avtu, ki ima znake vročinskega udara, takoj pokličite policijo na 113! Toplotni udar prepoznamo po: sopenju, slinjenju, hitrem dihanju, krčih in nezavesti. V tem primeru žival takoj premaknemo v senco, v zračen prostor in jo po telesu postopoma ohladimo z vodo. Nato pokličemo veterinarsko pomoč.

Psi v boksih: Sama žalost!

Nekaj najbolj žalostnega, kar pri Društvu za zaščito živali Pomurja opažajo zadnja leta – psi zaporniki: cele dneve zaprti, osamlje, izolirani. Kot, da bi prestajali najhujšo kazen, zaprti v samici. Dobijo samo hrano in vodo, toliko, da ostanejo živi. A le fizično, znotraj strašansko trpijo. Psi so družabna bitja, obvezno potrebujejo družbo, saj je to v njihovi naravi. “Kako bi se vi počutili, če bi bili neprestano zaprti v en prostor, osamljeni in odveč,” se sprašujejo. “Če vidite psa, ki je brez izpustov, neprestano zaprt v boksu, mu pomagajte iz tega trpljenja – pogovorite se s skrbniki ali podajte prijavo,” so še zapisali.

Člani društva pogosto vidimo, ali nas obvestijo mimoidoči, da skrbniki sedijo v senci, medtem, ko je njihov pes na soncu –  privezan ali v boksu. To so zelo žalostni prizori. Tudi vaš pes si želi družbe, biti z vami, v senci. Naša žival je naša odgovornost. Če smo si jo pripeljali k hiši, smo dolžni zanjo poskrbeti. Živali so živa bitja, ki čutijo, se veselijo in nam dajo dosti ljubezni, če smo jo le pripravljeni sprejeti. Ne povzročajmo jim trpljenja,” so še zapisali pri društvu.

Preveč mačjih mladičev

“Tudi letos smo že začeli dobivati ogromno klicev za neželene mačje mladiče ali smo jih našli pri naših vsakodnevnih akcijah na terenu . Veliko primerov je takšnih, da pridejo nikogaršnje mačke k hiši. A te mačke vedno so od nekoga. Večkrat pa slišimo tudi, da mačke nočejo sterilizirati, ker že imajo domove za mladiče. A problem nastane, ko te mačke kotijo potem tudi v novih domovih. Mačk hitro postane preveč, nato pa slišimo zgodbe, kako nekdo ubija mačje mladiče ali jih zavrže na kruti način. Zavetišča so polna mačk, tudi mi pomagamo več lastnikom pri oddaji. Sterilizirajte mačke in tako bomo prekinili vzorec krutega ravnanja z njimi. Če potrebujete pomoč (ulov, prevoz, finančno), smo pripravljeni pomagati: 040 736 313 ali 070 879 212. Lahko nam pa pišete na mail: dzzpom@gmail.com,” zaključujejo.