Drugoligaši: Se med klubi začenja boj za preživetje?

Vladni ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so prizadeli tudi nogomet, ali če povemo natančneje, nogometne klube. Najvišji rang tekmovanja se sicer lahko odvija, drugoligaši pa večinoma opravljajo zgolj treninge, pa še to v okrnjeni obliki. V drugi nogometni ligi je sicer preko profesionalnih pogodb zaposlenih več kot sto igralcev, za mnoge kluba pa lahko trenutna situacija pomeni boj za preživetje in nič drugo.
Čeprav so praktično vsi klubi druge državne nogometne lige zavzeli stališče, da se tekmovanje naj nemoteno nadaljuje, pa so odločitve “od tam zgoraj” prinesle drugačno realnost. Posluha zanje ni bilo, drugoligaška nogometna igrišča in nogometna igrišča nižjeligašev samevajo. In to že drugič v letošnjem letu, čeprav je Nogometna zveza Slovenija tekmovanje dovolila, najprej z omejitvijo gledalcev, za tem pa srečanja pred praznimi tribunami. Kaj sedaj? Nogometaši sicer trenirajo -eni bolj, drugi manj, nadaljevanja nogometa nižje od prve državne lige še ni na vidiku. Negotovost je tako na višku.

Se bo med klubi vnel boj za preživetje? Pozvalci trenutnih razmer pravijo da je takšen scenarij moč pričakovati, saj na profesionalni ravni v drugi državni nogometni ligi igra več kot sto nogometašev, katerim je to bolj ali manj edini vir prihodka, klubi pa so svoje pogodbene obveznosti dolžni izpolnjevati. Trenutno tekem ni, odvijajo se zgolj treningi. Nogometaši tako ne morejo napredovati, tistim manj finančno preskrbljenim klubom pa se niti sanja ne, da bi igralca morda prodali, saj ga trenutno nimajo kam. Problemi se bodo z daljšo prekinitvijo ligaškega prvenstva še poglobili, kakšen bi celo lahko tudi zaprl vrata.

Zaenkrat pri drugoligaših ni na vidiku pomoči Nogometne zveze Slovenije, ki bi morda lahko pokrila stroške skupinskih testiranj nogometašev, kot se je to zgodilo v prvi državni nogometni ligi. Jasno je, da kar nekaj nogometnih klubov denarja za napotitev igralcev na testiranja nima, poleg tega pa klubi plačujejo še vse ostale tekoče stroške ter nastanitve nekaterim igralcem. Vodstva nogometnih klubov se nekako skupno strinjajo, da je ligo smiselno nadaljevati, seveda če to razmere dovoljujejo. Pred nami so tudi hladnejši dnevi in slabša igrišča, bojazen, da se jesenski del ne bi zaključil niti po skrajnih načrtih, pa je ogromna.

In kako je bilo nazadnje, ko so igralci lendavske Nafte 1903 še lahko stopili na zelenico? Radomljani so v uvodnem dvoboju 11. kroga ugnali Nafto. Lendavčani so v Radomlje pripotovali po visoki zmagi nad Jadranom, ki pa je očitno nekoliko uspavala obrambo modrih. Zadnja vrsta Nafte si je privoščila preveč nezbranosti, kar so rumeno-črni izkoristili že v četrti minuti. Po dolgi podaji na rob kazenskega prostora je z natančnim udarcem zadel Saša Varga. V nadaljevanju prvega polčasa se je z nekaj obrambami izkazal Florijan Raduha, ki pa je v 23. minuti klonil še drugič. Radomljani so tudi tokrat izkoristili zaspanost lendavske obrambe, po povratni podaji pa je z osrčja kazenskega prostora zadel Oliver Kregar. Prekmurci so v drugem polčasu zaigrali bolje, v 72. minuti, ko je z glavo zadel Jaka Bizjak, znižali zaostanek, a jim nato ni uspelo doseči še drugega gola. “Mlinarji” so se v sodniškem dodatku veselili še tretjič, po podaji Varge se je sam pred Raduho znašel Žan Nikolić. Lendavčani se tako trenutno nahajajo 5. mestu prvenstvene tabele.