Dravsko-pomurska gazela 2017 je podjetje Varis Lendava, za naziv se je potegoval tudi Virs

Ob podjetju Varis iz Lendave sta se letos za naziv najhitreje rastočega potegovali tudi podjetji Reseda iz Markovcev in še eno lendavsko, podjetje Virs. Slovensko gazelo bo družba Dnevnik razglasila 25. oktobra.
Lendavsko podjetje Varis je letošnja Dravsko-pomurska gazela. Podjetje, specializirano za izdelavo končanih kopalnic, zaposluje 261 ljudi in se uvršča med prve tri največje proizvajalce tovrstnih izdelkov v Evropi. Vodi ga Sabina Sobočan, ki nadaljuje družinsko tradicijo, ki jo je v poznih sedemdesetih letih pričel njen oče Štefan. Podjetje, ki bo v začetku prihodnjega leta praznovalo 40-letnico delovanja, je doslej izdelalo in montiralo več kot 90.000 kopalnic, lani pa ustvarilo 18,9 milijona evrov prihodkov, kar pomeni 68-odstotno rast glede na leto 2015.

Podjetje Varis Lendava izdeluje gotove kopalnice že od leta 1977. Kupci Varisa so najprestižnejše hotelske verige po svetu: Sheraton, Hempton by Hilton, Intercity, Novotel, Holiday Inn … Podjetje na evropski trg izvaža več kot 99 odstotkov proizvodnje in ima v Nemčiji kar 14-odstotni tržni delež. Varis je sicer lastnik še dveh dopolnjujočih podjetij v Sloveniji ter enega v Nemčiji. Podjetja s seznama 100 najhitreje rastočih podjetij regije imajo svoj sedež kar v 32 občinah. V Mariboru jih ima sedež 36, po sedem Slovenska Bistrica in Lendava, sledijo Ptuj s štirimi ter Pesnica, Dravograd in Ljutomer s po tremi.

Za laskavi naziv se je potegoval tudi VIRS

Tudi gazela VIRS tako kot Varis prihaja iz lendavske občine. Podjetje sta Renato Pahor, ki opravlja naloge direktorja, in Aleš Puklavec, ki je prokurist, ustanovila leta 2004. Podjetje je specializirano za izdelavo avtomatov in robotov za elektroobločno in lasersko adaptivno varjenje in rezanje. Podjetje, ki trenutno zaposluje 26 ljudi, je lani ustvarilo 3,77 milijona evrov prihodkov od prodaje, ki jo večinoma ustvarijo na domačem trgu. Veliko njihovih kupcev najdemo med izvozniki v avtomobilski industriji, strojegradnji in drugih panogah.

Na fotografiji: Damjan Habjanec (Reseda), Sabina Sobočan (Varis) in Renato Pahor (Virs). Foto: David Breznik.