Dr. Lajos Bence v Budimpešti prejel nagrado za življenjsko delo

Pred dnevi je domačin dr. Lajos Bence v Budimpešti prejel nagrado za življenjsko delo. Slednjo so mu podelili za njegovo prizadevanje in delo na področju literature, znanstvenega raziskovanja in literarnega kriticizma, ki se v prvi vrsti navezuje na madžarsko narodno skupnost v Sloveniji.
Ob minulem madžarskem prazniku, ki ga Madžari obeležujejo 20. avgusta, so v Budimpešti podeljevali nagrade za življenjsko delo. Gre za nagrade Zoltána Kallósa, ki jih podeljujejo Madžarom v zamejstvu in drugod po svetu. Med nagrajenci se je letošnje leto znašel tudi domačin Dr. Lajos Bence upokojeni novinar, srednješolski in univerzitetni profesor madžarskega jezika ter pesnik in pisatelj. Priznanje, poimenovano po leta 2018 umrlem etnografu, se podeljuje kot priznanje za izjemne javne, gospodarske, znanstvene, kulturne, prosvetne in cerkvene dejavnosti.

Nagrado podeljujejo od leta 1995, vsako leto pa jo prejme deset oseb, Madžarov, iz zamejstva ali širše po svetu in je povezana z ohranjanjem narodove dediščine. Dr. Bence si je prestižno nagrado prislužil za svoje izjemno literarno, kritiško, znanstveno in publicistično delo. Spomnimo: dr. Bence se sicer lahko pohvali z že drugo pomembno nagrado. Kot prvo visoko nagrado je prejel Balassijev meč letošnjega februarja, zelo rad pa se spomni pred desetimi leti prejete nagrade za “Prizadevanja za promocijo Madžarov v tujini.”

Dr. Bence, rojen leta 1956 v Genterovcih, je leta 1981 diplomiral iz madžarskega jezika in primerjalne književnosti v Budimpešti na fakulteti Eötvös Loránd ter prav tam 1994 tudi doktoriral. Od leta 1981 do 1991 je na strokovni srednji šoli v Lendavi poučeval madžarski jezik s književnostjo. Od leta 1991 do 1997 pa je bil predavatelj in docent na katedri za madžarski jezik in književnost na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Leta 1997 je prevzel mesto glavnega in odgovornega urednika tednika Népújság v Lendavi in ravnatelja Zavoda za informativno dejavnost madžarske narodnosti Lendava. Danes je dr. Bence upokojen.