DP v bodybuildingu in fitnessu: David Berke iz Lendave in Marko Franko iz Mostja pometla s konkurenco

V Kulturnem domu Jožeta Petruna Lovrenc na Pohorju je minulo soboto potekalo državno prvenstvo v fitnesu in bodybuildingu pod okriljem mednarodne zveze IBFF. Predstavili so se športniki in športnice iz celotne Slovenije, v kar 12. kategorijah. Prvenstva sta se udeležila tudi prijatelja iz Lendave ter Mostja, ki sta pometla s konkurenco.
Minulo soboto se je v Lovrencu na Pohorju od 16.00 ure naprej odvijalo državno prvenstvo v fitnesu in bodybuildingu, pod okriljem mednarodne zveze IBFF. Tekmovalci so se pomerili skupno v 12. kategorijah, med tekmovalci pa sta bila tudi David Berke iz Lendave in Marko Franko iz Mostja. Oba sta tudi nastopila na tekmovanju, Berke v bodybuildingu in Franko v fitessu, s tovrstnim športom pa se omenjena ukvarjata že vrsto let, skupaj pa se udeležujeta tudi ostalih tekmovanj. Na omenjenem tekmovanju so tekmovale tako ženske, kakor tudi moški.

Bodybuilding

Bodybuilding je šport, katerega namen je vplivati na izgled telesa z treningom, ustrezno prehrano in počitkom. Začetki bodybuildinga segajo v 19. stoletje, takrat je bil ideal simetrično, atletsko grajeno telo, kot so ga častili v antični Grčiji, nato pa je šel razvoj k vse večjemu poudarku na mišični masi. Pri tekmovalnem bodybuildingu obstaja več kategorij, katerih osnova sta višina in teža tekmovalcev. Na tekmi sodniki ocenjujejo tekmovalce po naslednjih kriterijih: masa, definicija, proporcija, simetrija in nastop na odru.

Lendavčan in Mostjančan tekmovanje končala zelo uspešno

Čeprav je bila konkurenca huda, šlo je namreč za državno prvenstvo, sta tako Berke kakor tudi Franko, slednji je imel nekajletni premor, pokazala iz kakšnega testa sta. David Berke je po že doseženem evropskem drugem mestu vknjižil še 1. mesto na domačih tleh v kategoriji bodybuilding, Marko Franko pa je tekmoval v fitnessu, v naslednjih kategorijah ter osvojil sledeče uvrstitve: mr. physique: 3. mesto, mr. fitness: 2. mesto in mr. athletic: 2. mesto. Oba tekmovalca sta sicer člana gibalnega centra – ŠD IZZIV Pomurje, Berke pa se med drugim ukvarja še z vaditeljstvom in trenerstvom.

Marko Franko: “Največja zahvala gre moji partnerici, ki mi je vedno stala ob strani v slabih, dobrih in tečnih dnevih moje diete. Verjamem da me ni bilo lahko prenašati. V vsakem športu je trener in najboljši prijatelj odgovoren za uspeh, ki ga dosežemo. Za to je poskrbel David Berke, ki mi ni pustil niti milimetra odstopanja pri treningih, kaj šele pri dieti. Vestno me je imel pod nadzorom, analiziral moje napredke in vedno našel nove variante, kje bi še lahko izboljšala situacijo tako na prehrani kot treningih. Mislim, da me brez njega v soboto zagotovo ne bi bilo na odru, saj je tudi on potencialni “krivec,” kateri me je uspel spet motivirat, da narediva nekaj iz mene in “vtrgava” na odru.”

Pri tem velja omeniti še, da se Berke že čez slaba dva tedna odpravlja na svetovno prvenstvo v Brežice.