Dovoljenja za črpanje plina: Gre za nepravilnosti?

Minister za okolje in prostor Jure Leben je odredil nadzor nad delom agencije za okolje (Arso). Pregledana bodo namreč dovoljenja za ponovno hidravlično stimulacijo dveh plinskih vrtin in za postavitev nove rafinerije za čiščenje plina na Petišovskem polju.
Okoljski minister Jure Leben je odredil nadzor nad delom Agencije za okolje (Arso) zaradi suma nepravilnosti pri dovoljenjih za črpanje plina v Petišovcih. Pod drobnogled bosta namreč vzeti dve zadevi in sicer prva: Izdaja okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega (nova centralna plinska postaja) ter na izvedbo predhodnega postopka za ponovno hidravlično stimulacijo dveh plinskih vrtin Pg-10 in Pg-11 le streljaj od stanovanjskih hiš naselij Čentiba in Dolina pri Lendavi.

Globoka plinska vrtina Pg-10 namreč daje premalo plina, zato želijo opraviti ponovno hidravlično stimulacijo. Britanci so pred časom na veliko razglašali, da bodo okoljsko dovoljenje zagotovo dobili septembra in so ga res, s sicer nekajdnevnim zamikom. Na ministrstvu so pred kratkim za spletni portal Siol.net potrdili, da so konec prejšnjega tedna uvedli notranji nadzor nad delom agencije za okolje (Arso), odreditev nadzora pa pomeni nov preobrat v zgodbi o črpanju plina v Petišovcih. Še v začetku meseca oktobra se je namreč zdelo, da bi Britancem načrti lahko uspeli.

Prvi mož in eden od večjih solastnikov družbe Colin Hutchinson je vlagateljem na londonski borzi pred kratkim razkril, da bo družba v “nekaj tednih dobila okoljevarstveno dovoljenje.”