DOŠ II Lendava vključena v mednarodni projekt Erasmus + KA2

Minuli torek so na Občini Lendava, v sklopu projekta Erasmus+, sprejeli in pozdravili udeležence tega programa in štirih izobraževalnih ustanov: Pécsi Egységes Módszertani Gyógypedagógiai Intézmény iz Madžarske, Scoala Gimnaziala Speciala Sfantu Gheorghe iz Romunije, Špecialna zakladna skola iz Slovaške ter Dvojezična osnovna šola II Lendava. Skupaj se je sprejema udeležilo 29 pedagoških delavcev.
V šolskem letu 2019/2020 so se pri Dvojezični osnovni šoli II Lendava vključili v mednarodni projekt Erasmus + KA2 strateška partnerstva, v katerem sodelujejo s tremi partnerskimi šolami iz Evrope. Osnovni namen projekta je sodelovanje za inovacije in izmenjavo dobrih praks v okviru partnerstva za izmenjavo med šolami, projekt pa temelji na dvoletnem mesečnem planu za učence, ki ga je pripravila vodilna šola iz Madžarske. Naziv projekta je “Bodi varen danes.”

Med projektom so načrtovana štiri srečanja namenjena strokovnim delavcem, pomemben del projekta pa je sama vključenost učencev in vpetost v vzgojno – izobraževalne vsebine, ki jih izvajajo skozi celo šolsko leto. Nenazadnje je pomen projekta tudi ta, da se v izvajane aktivnosti vključijo razna društva in organizacije iz ožje in širše okolice, kot tudi iz same lokalne skupnosti. Zaradi epidemioloških razmer je bil projekt podaljšan do konca septembra 2022.

Erasmus+ je program EU, ki podpira izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport v Evropi. Program za obdobje 2021-2027 namenja velik poudarek socialnemu vključevanju, zelenemu in digitalnemu prehodu ter spodbujanju udeležbe mladih v demokratičnem življenju. “Projekt temelji na dvoletnem mesečnem planu za učence, ki ga je pripravila vodilna šola tj. Pécsi EGYMI. Mesečne dejavnosti poleg izvedbe zahtevajo mesečna poročila ter dokaze o opravljenem delu,” so zapisali pri DOŠ II Lendava, kar se tiče dela na projektu.

Med izvedbo projekta potekajo v vseh državah strokovna partnerska srečanja. Vsaka država na gostiteljskem srečanju predstavi svoj del projekta, ki je vnaprej začrtan, DOŠ II Lendava pa se v projektu v okviru vsebin prometa predstavlja s Pravljično jogo. Šola in tam zaposleni strokovni delavci si v projektu pridobijo izkušnje, ogledajo si primere dobrih praks, potujejo, šola dobi promocijo in seveda finančno podporo.

“Cilj projekta je otroke naučiti varnega ravnanja v prometu ter varne rabe interneta. Z učenjem, preko igrivih nalog, so se učenci seznanili s pomenom prometnih znakov, vrstami vozil, spoznavali interventna vozila, se naučili pravilnega ravnanja v prometu ter se seznanili s pravili, ki jih morajo dosledno upoštevati pri samostojnem življenju, ko vstopajo v promet.

Preučevali so prednosti spletnih brskalnikov, spoznavali so družabna omrežja in se naučili, kako se izogniti spletnim goljufom. Vsebino varne rabe interneta smo razširili tudi na starše. Ohranjanje tesnih stikov s starši je pomembna naloga šole. Cilj projekta je tudi omogočiti učencem s posebnimi potrebami, udeležbo v prometu s kolesom in kasneje pridobiti vozniško dovoljenje.

Dolgoročno, projekt daje priložnost, da se tudi drugačni udeležijo prometa z enako zavestjo in previdnostjo. Varnost v informacijski tehnologiji pa daje priložnost, s pomočjo interneta vzpostaviti povezave, ki pomagajo do samostojnega življenja in socialne integracije. Prepoznavanje resnične vsebine bo kasneje odraslim s posebnimi potrebami pomagalo, da se bodo usmerili v svet dela in ustvarili možnosti za samostojno delo in življenje,” pa je dodala Roberta Turk, ravnateljica DOŠ II Lendava.