DOŠ II Lendava: Uredili in vzpostavili bodo šolski ekovrt, Polžek

S šolskim letom 2016/2017 so se na DOŠ II Lendava odločili za ureditev in vzpostavitev šolskega vrta in se priključili programu “Šolski ekovrtovi”, ki ga vodi Inštitut za trajnostni razvoj (ITR). Skozi njihovo izobraževanje in usposabljanje se tamkajšnja mentorica pripravlja za ekološko vrtnarjenje in načrtuje šolski ekovrtiček.

“Učenci in učitelji Dvojezične osnovne šole II Lendava se želimo letos predstaviti s svojim lastnim šolskim ekovrtom, ki bo omogočal vsem učencem neposreden stik z naravo, spremljanje rasti in razvoja živih bitij ter skrb zanje. S projektom šolski ekovrt želimo spodbujati učenje na prostem in s tem ozaveščanje o trajnostnem razvoju ter samooskrbi,” je povedala Tanja Tratnjek, mentorica.

S pomočjo donatorjev, pravi, bodo lahko z začetkom pomladi realizirali Šolski ekovrt in učence spodbudili k delu in učenju na vrtu. “Šola in učenci bi se najbolj razveselili kakih lončenih posod, sadik zelišč, začimb ter drugih, zemlje za sajenje, humusa, lesenega kompostnika, raznoraznih kamnov, kamenčkov, peska, mivke, slame, lesenih sekancev, ipd. Ker se z učenci želimo tudi veliko naučiti o vremenu in njegovih spremembah, bi bili zelo veseli tudi vremenske postaje ter ob učilnici v naravi kakšen kamin, kjer bi se lahko večkrat vsi skupaj zbrali in s piknikom ovekovečili naš uspeh,” razlaga Tratnjekova.

Šlo bo za neke vrste učilnico v naravi

Učilnica v naravi bi lahko omogočala matični šoli, okoliškim šolam ter tudi drugim, pouk geografije izven zaprte učilnice v naravi. V učilnici v naravi pa lahko poteka pouk ali terensko delo tudi drugih predmetov kot so tehnika, fizika, kemija, biologije ter še česa. “Učenci bi spoznavali naravo, dejanske stvari, ki se dogajajo okoli njih. Ogromno otrok danes vse več časa preživi v računalniških svetovih, neposrednega stika z naravo in tudi s pridelavo hrane pa imajo vse manj. Šolski ekovrt je čudovita popestritev šolske okolice in zanimiv učni poligon za otroke – spoznavanje rastlin, pridelkov, vrtnih prebivalcev, procesov v naravi, kot tudi rokovanje z orodjem in zemljo,” so prepričani na DOŠ II Lendava.

Ekovrt v obliki polžka

ekovrt-polzek

Ekovrt bi bil postavljen na zemljišču šole ob sami šoli, narejen v obliki polžka, katerega potka bi bila “čutna pot”. Čutna pot ali senzorična pot, kot ji nekateri pravijo, je skrbno zasnovana zasaditev nekega območja na katerem se gojijo rastline in postavijo predmeti, ki pri človeku izzovejo uporabo vseh čutil: tip, voh, vid, okus in sluh. Namen čutne poti je povečati spodbudo za čutno učenje na prostem ter zagotoviti varne pogoje za aktivno raziskovanje. Otroci se rokujejo z različnimi materiali (sekanci, kamenje, pesek, opeka, ipd.). Ob potki, bi posadili razna zelišča in začimbe, grmičasto sadje, ter postavili dve visoki gredi s sezonsko zelenjavo. Posadili bi tudi sončnice, katere semena bi uporabili kot krmilo za ptice. Tako bi lahko pri tehniki izdelali ptičje krmilnice ter hotel za žuželke. Zbirali bi lesene kosovne odpadke, razne posode, katere se tudi lahko uporabijo za sajenje. Z lončarjem bi tudi sami izdelali nekaj loncev za sajenje.

“Odločili smo se tudi za vzpostavitev učilnice v naravi, ki bi se nahajala na šolskem dvorišču v bližini igral. Učilnica bi bila sestavljena tako, da bi vsebovala kuhinjski pult, pomivalno korito, ter eno veliko mizo s klopmi. Učilnica bi bila pokrita s streho, že zaradi zaščite vseh delavskih površin. V tej učilnici bi se lahko izvajale različne delavnice, kjer se lahko učenci usedejo in v miru delajo. Tu bi se lahko tudi sestajali z drugimi društvi, ker prostora za take stvari šola nima in bi ta učilnica bila v veliko pomoč pri izvedbi delavnic. Najpomembnejše pa je to, da se to opravlja v naravi, na svežem zraku, ki ga naši učenci obožujejo ter predvsem potrebujejo. Predvsem iz tega razloga je potrebno, da ima šola čim več dejavnosti na dvorišču šole. Poleg učilnice bi lahko postavili tudi vremensko postajo, katero bi lahko določeni učenci z zanimanjem tudi sami opazovali spremembe in se s tem tudi seznanjali. Ne pogrešen bi bil tudi kak vodni element in peč oziroma kamin,” zaključuje Tratnjekova.

Pri nastanku vsega pa lahko sodelujete tudi vi!

Svoj prispevek lahko nakažete na naslov: Dvojezična osnovna šola II Lendava/II. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola, Ulica Sv. Štefana 21, 9220 Lendava na TRR št. 01259-6030689725.

Za vašo pomoč in podporo se vam vnaprej iskreno zahvaljujejo in vas lepo pozdravljajo.