Doroteja Kukovec za naš spletni portal: “Gledališko ustvarjanje predstave TIK TAK”

Kaj nastane, kadar gledališka ustvarjalnost skupine Teater.smo iz DOŠ I Lendava ne počiva? Družbeno-kritična predstava z naslovom TIK TAK. Za naš spletni portal je spregovorila mentorica, Doroteja Kukovec iz Lendave.
Skupina deluje pod mentorstvom Doroteje Kukovec približno 8 let. Med tem časom so se člani skupine menjavali, vendar se je želja po igranju na odru vedno uspela uresničiti, tako ali drugače. “Na naših vajah je vedno zanimivo, saj smo med ustvarjanjem predstave aktivni vsi – tako učenci kot mentorica, dajemo ideje ter jih preizkušamo. S predstavo TIK TAK smo na Otroškem festivalu gledaliških sanj dobili nagrado za najbolj izvirno predstavo. V organizaciji Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti smo se na Srečanju otroških gledaliških skupin uvrstili na državno tekmovanje. Pri oblikovanju predstave nam je likovno in scensko pomagala Magdalena Štampah, za glasbeni izbor je poskrbel Mario Kranjec, za luči pa Mihael Štampah.”

Ideja o predstavi se je, tako kot vse ostale ideje, rodila vsa nebogljena in potrebna temeljitega dopolnjevanja, brušenja, rezanja, spreminjanja, piljenja robov, itd, pravi Doroteja Kukovec. Mojstri za to so (kdo drug kot) učenci sami. Ne smemo jih podcenjevati in misliti, da ne zmorejo tega raziskovalnega procesa. Pa še kako dobro jim to gre, če jim le damo možnost! Kadar jih vključimo v proces nastajanja predstave, začutijo, da gre za njihovo stvar in hitro jim “steče po žilah”. In kaj o nastajanju predstave in vajah pravijo oni sami?

”Izkušnja mi je bila zelo všeč. Sodelovali smo in skupaj dosegli nekaj neverjetnega. Skupaj je vse lažje. Nič od tega pa nam ne bi uspelo brez naše učiteljice Doroteje, ki nam je dovolila, da smo dali tudi svoje ideje,” je dejala Vita Horvat. ‘‘Šolsko gledališko skupino Teater.smo obiskujem že 3. leto. Pri ustvarjanju predstave se zelo zabavamo in nasmejimo, predvsem pa lahko ustvarjamo tudi sami. Od vsake vaje odnesem nekaj novih izkušenj, ki mi bodo v prihodnosti koristile. Naše predstave so zabavne, resne in poučne, saj se iz njih lahko mi in občinstvo naučimo nekaj novega,” pa je dejala Larisa Feher Varga. ”Zelo mi je všeč, da lahko vključimo tudi svoje zamisli. Naše predstave so poučne in primerne za našo starost. Vsi se lepo razumemo,” zaključi Mia Krajnc.

In o čem govori predstava?

Govori o problematičnih temah najstnikov in celotnega človeštva. S predstavo se dotikamo ekološke tematike – zasičenosti s plastiko, govorimo o zasvojenosti s telefoni in družbenimi omrežji, preizprašujemo nevarnosti kajenja ter se previdno soočamo s perečimi težavami migrantov v današnjem času. Publiki sporočamo, da smo ozaveščeni. Vsakega gledalca želimo notranje premakniti zato, da bi pripomogel k spremembam, ki so v današnjem času, na tem svetu, nujne.

Naj dodam še besede Mojce Redjko, selektorice na Območnem srečanju  otroških gledaliških skupin:

”Zelo narobe je, da morajo o vsem tem govoriti tisti (mlada generacija), ki jim svet, kot smo ga ‘uredili’ odrasli, fino neodgovorno in ignorantsko zapuščamo. Manj izkušeni, nič krivi in nič hudega sluteč, so postavljeni v ta naš zdaj, kjer se soočajo s posledicami ravnanja prednikov. Izhajajoč s tega stališča, bi bilo treba predstavo TIK TAK predpisati na recept. Najprej politikom, ki so tudi partnerji, starši, otroci, vnuki …, pa pozabljajo na to, nato pa kar vsem ljudem povprek in vedno znova. Predstava je tako inovativna, de se je je težko naveličati.”

Res je. To predstavo bi si moralo ogledati čim več mladih in starih ljudi. Zato, da bi bolj cenili kar premalo cenijo. Da bi uvideli česar še z najdražjimi očali ne vidijo, pa čeprav jim je pred nosom. Predvsem pa zato, da bi ukrepali, četudi jih je sram, da do sedaj še niso.