Dom starejših Lendava: Trije okuženi stanovalci in šest zaposlenih

Koronavirus je prodrl tudi v lendavski Dom starejših. Kot nam je pred tednom dni dejal Franc Špilak, direktor, se je okužba takrat pojavila pri eni izmed zaposlenih, ta pa se je sedaj že razširila na tri stanovalce, ki so sicer zaenkrat v redu in na kar šest zaposlenih. Kot je dejal Špilak, imajo zadeve zaenkrat pod nadzorom.
“Sporočamo vam, da nam kljub upoštevanju vseh ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe ni uspelo zapreti vrat pred nepredvidljivim in zahrbtnim virusom COVID-19. Sporočamo vam, da imamo trenutno potrjeno okužbo pri šestih zaposlenih in treh stanovalcih Doma starejših Lendava. Stanovalci, ki so okuženi, se trenutno počutijo dobro in kot kaže prebolevajo lažjo obliko bolezni. Zaposleni se maksimalno trudimo omejiti širjenje virusa in verjamemo, da bodo naša prizadevanja uspešna in bodo kaj kmalu pripeljala do trenutka, ko bomo virus tudi premagali. S skupnimi močmi bomo zmogli, zato vas dragi svojci in stanovalci prosimo za pomoč in sodelovanje v naslednjih dneh in tednih,” so sporočili iz Doma starejših Lendava.

Kot je za naš spletni portal današnje jutro dejal direktor Špilak, pri stanovalcih zaenkrat težjih znakov bolezni ne opažajo, okuženi pa so nameščeni v rdeči coni, ki so jo uredili v večnamenski dvorani. Ta še pravi, da noben od stanovalcev ni v bolnišnici, glede zaposlenih pa, da izpad zaposlenih nadomešča osebje Zdravstvenega doma Lendava. “Doma imamo praktično vse diplomirane medicinske sestre, od jutri dalje pa prehajamo na 12-urni delovni čas, zaradi spremenjene organizacije dela. Skratka, moramo se prilagoditi situaciji. Če bi se med zaposlenimi okužbe še dodatno širile, pa bi že lahko imeli težavo.”

Kot nam je še dejal Špilak, testiranja potekajo pri vseh stanovalcih, že če kažejo zgolj znake prehlada. “V začetku smo testirali med 60-70 ljudi. Bris se odvzame v Domu starejših. Upali smo na najboljše, a tega je že toliko, da niti ne vemo, kdo je pozitiven in kdo ne, saj znakov v začetku človek praktično nima.”