Dom starejših Lendava ponovno odprl vrata, a …

9. marca je Dom starejših Lendava po navodilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za zdravje prepovedal vse obiske. Iz Doma starejših so včeraj zgodaj popoldan obvestili, da so vrata Doma vnovič odprta, a to ne pomeni, da boste dejsnko vstopili v objekt, izpolnjevati pa boste morali tudi nekaj pogojev.
V sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega korona virusa je včeraj svoja vrata za obiskovalce (svojce) odprl tudi Dom starejših Lendava. Kot so napovedali, so pred tem v Domu sprejeli strokovne smernice ter ustrezne protokole. “Pozdravljamo vzpostavljanje bolj običajnega življenja v domovih, saj so stanovalci že skorajda osem tednov brez neposrednih stikov s svojimi najdražjimi. O možnosti odprtja smo bili obveščeni 30. aprila. Na ponovno odprtje smo se temeljito pripravili, da bodo obiski kar najbolj varni,” so sporočili iz Doma starejših Lendava.

Po skorajda dveh mesecih so obiski torej znova omogočeni, a kar tako dreti čez vrata Doma ne bo mogoče, prav tako pa je vzpostavljen poseben režim, po katerem bo potekala najava in ostala organizacija obiskov. Vedeti je namreč potrebno, da kljub vsemu, gre za starostnike, ki so vsa obolenja, ne zgolj za okužbo s korona virusom, najbolj dovzetni. “Prosimo, da upoštevate vse higienske ukrepe. Zaradi nevarnosti prenosa okužbe se od vseh nas pričakuje previdno ravnaje,” so jasni pri Domu starejših Lendava.

Vsak obiskovalec se bo sicer primoran najprej najaviti na telefonsko številko socialne delavke Melite Makoter. Obisk je časovno omejen na 15 minut in bo omogočen le na najožje sorodnike in na eno zdravo osebo, ob uporabi zaščitne maske. Pred obiskom bo potrebno izpolniti izjavo, da ste zdravi in da zadnjih štirinajst dni niste bili v stiku z osebo, ki je imela simptome, ki so značilni za okužbo s korona virusom. Obiski bodo potekali na zunanjih površinah Doma, upoštevati pa bo potrebno razdaljo 1,5 metra. Za stanovalce, ki ne morejo iz sobe so obiski po posebnih navodilih ob uporabi zaščitnih sredstev. Rokovanje ali objemanje ni dovoljeno. Obiski potekajo dopoldan med 9.00 – 11.00 uro in popoldan 13.00 – 17.00 uro, še vedno pa velja, da na obisk ne prinašate drugih stvari razen zdravil.

“Prepričani smo, da bomo tudi ob sprostitvi obiskov v sodelovanju z vami lahko nadaljevali naša prizadevanja, da v Domu starejših tudi v bodoče ne bo prišlo do okužbe s korona virusom COVID-19. To lahko dosežemo le ob sodelovanju z vami,” sporočajo še iz Doma starejših Lendava.