Dom starejših Lendava: Okužbe ostajajo, a razloga za preplah (še) ni

Vzpodbudnih podatkov kar se tiče okužb z novim koronavirusom ni, ne na območju Občine Lendava, kjer je po podatkih NIJZ v sredo bilo na novo okuženih 19 ljudi in tudi ne v Domu starejših Lendava. Od tam sporočajo, da razloga za preplah (zaenkrat) ni in da situacijo obvladujejo. Okuženih je 8 stanovalcev, trije so v bolnišnici, okužene pa so tudi vse višje medicinske sestre.
“Sporočamo vam, da odgovorno, strokovno in srčno skrbimo za vaše najdražje, kljub vsakodnevnem tveganju za možnost okužbe. Še vedno prihajamo na delo z veliko dobre volje, nasmejani in z občutkom, da v teh težkih časih opravljamo plemenito delo. Še vedno nas je večina zaposlenih zdravih, nekateri pa se bodo na delo vrnili v naslednjem tednu. Tudi vam želimo, da ostanete zdravi in če sedaj ni možno drugače vzdržujte stike s svojimi najdražjimi preko telefona in pisem,” so sporočili iz Doma starejših Lendava, ki je sicer za zunanje obiskovalce zaprt. Prav tako novih stanovalcev trenutno ne sprejemajo, čeprav imajo še nekaj prostora.

Kot sporočajo, situacijo v Domu obvladujejo. “Trenutno imamo organizirano rdečo, sivo in belo cono. Pri delu se ravnamo po navodilih koordinatork in epidemiologinje, ki so nam pri obvladovanju okužb v veliko pomoč. Če bo danes in jutri stanje pri stanovalcih stabilno, bomo lahko večino stanovalcev iz rdeče cone premestili v sivo. Trenutno je okužba prisotna pri osmih stanovalcih, od teh so trije bili premeščeni v bolnišnico. Stanovalci so stabilni in večina jih ima le blage simptome,” poudarjajo v Domu starejših Lendava, kjer vzorno skrbijo tako za informiranje javnosti kakor tudi svojcev.

V Domu starejših Lendava med drugim vsakodnevno opravljajo testiranja stanovalcev ter zaposlenih, kar je tudi prioriteta pri vzdrževanju varnega dela “in ker je ker je večina brisov negativnih, vsi srčno upamo, da bomo nadaljnje širjenje virusa zajezili. V Domu se življenje ni ustavilo, vsekakor pa pogrešamo čase, ko smo se lahko brezskrbno srečevali in družili,” še zapišejo.

Situacija v Pomurju

V Pomurju je 1557 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. 326 v občini Murska Sobota, 145 v občini Beltinci, 111 v občini Puconci, 104 v občini Lendava, 96 v občini Gornja Radgona, 80 v občini Ljutomer, 79 v občini Moravske Toplice, 78 v občini Kuzma, 62 v občini Tišina in Rogašovci, 60 v občini Črenšovci, 44 v občini Križevci, 41 v občini Radenci, 38 v občini Grad in Odranci, 34 v občini Turnišče, 33 v občini Gornji Petrovci, 20 v občini Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici, 16 v občini Velika Polana, 14 v Občini Veržej, 13 v občini Šalovci, 8 v občini Razkrižje, 4 v občini Dobrovnik in Hodoš.