Dom starejših Lendava: Okužb 47: Največ okužb v Pomurju v Lendavi; župan Magyar: “Upoštevajmo ukrepe, ravnajmo odgovorno!”

Stanje v lendavskem Domu starejših se zaostrujejo. Po zadnjih podatkih, s katerimi razpolagamo, je okuženih 47 stanovalcev, pet jih je izgubilo življenje. Največ okužb v Pomurju je, glede na četrtkove podatke bilo v Lendavi, župan Magyar pa občane vnovič naproša, da upoštevamo ukrepe in ravnamo odgovorno.
Vladni govorec je na včerajšnji tiskovni konferenci uvodoma povedal, da je delež okužb manjši, vsi pa se nadejajo, da bo padal še naprej. V pomurski regiji so v četrtek največ okužb potrdili v Lendavi, in sicer 24. Kacin je dejal, da so 11 novih potrdili v tamkajšnjem domu za starejše. V Murski Soboti so potrdili 23 okužb, v Beltincih pa 16. A kot kaže, se situacija v lendavskem Domu starejših slabša. Direktor Franc Špilak je povedal, da imajo okužbo potrjeno pri 47 osebah, na žalost pa je 5 stanovalcev zaradi posledic okužbe izgubilo življenje (4 so umrli v bolnišnici 1 oseba pa v domu). Med zaposlenimi je na včerajšnji dan bilo odkritih novih 11 okužb tako je vsega skupaj 23 okužb med zaposlenimi, iz rdeče cone pa so v svoje sobe premestili 12 stanovalcev.

“Za nadomeščanje manjkajočega kadra smo zaposlili nove ljudi, za kar imamo zagotovljena sredstva iz razpisa Ministrstva za zdravje, imamo pa tudi nekaj sodelavcev, ki so odsotni, saj so v karanteni, vendar pa zagotavljam, da delamo s kakovostnim in strokovnim kadrom, a na žalost pod posebnimi pogoji. Poleg rdeče cone smo vzpostavili še sivo in belo cono. Trenutno imamo v rdeči coni 35 okuženih, v beli coni pa so nameščeni zdravi stanovalci, ki imajo možnost gibanja in izhoda na dvorišče doma,” je dejal direktor Špilak.

Obiski so v domu za enkrat še vedno prepovedani in v kolikor se bo širjenje virusa ustavilo jih bomo seveda spet omogočili, je dejal Špilak. “V našem domu dnevno testiramo, do danes smo testirali že skoraj 100 stanovalcev in pa skoraj toliko zaposlenih, nekateri so bili testirani že večkrat,” je zaključil direktor.

Župan Magyar: “Upoštevajmo ukrepe, ravnajmo odgovorno!”

Župan, Janez Magyar

“Spoštovane občanke, spoštovani občani Lendave!

Pred nami so zelo težavni zimski meseci, ko bo zadrževanje v zaprtih prostorih prineslo še več zahtevnih situacij, tako organizacijsko kot tudi psihološko. Strogi ukrepi za zajezitev epidemije so neprijetni in prinašajo na vseh ravneh delovanja življenja veliko nelagodja, ki ni povezano le direktno z boleznijo, temveč splošno zaustavitvijo življenja in njenimi posledicami. Na preizkušnji bomo prav vsi, zato bo potrebno veliko potrpljenja in razumevanja na vseh ravneh.

Da bomo ponovno lahko zaživeli v vsaj približno normalnih okoliščinah, bomo morali v naslednjih tednih in mesecih biti še posebej previdni in v svojih ravnanjih v največji možni meri upoštevati vsa navodila in ukrepe za zajezitev epidemije.

Naj nam nobena žrtev in noben napor ne bosta odveč, predvsem pa vse pozivam, da smo s svojo okolico kar najbolj uvidevni in razumevajoči. Sosed, sodelavec, sorodnik, sošolec, sovaščan, someščan, vsak od nas je del celote, zato bo vsako ravnanje posameznika tudi dejanje za celotno skupnost.

Prekmurje in z njim tudi naša občina sodi v tem trenutku med najbolj ogrožena območja, zato nas vse pozivam k odgovornemu ravnanju in doslednemu upoštevanju aktualnih vladnih ukrepov!

Janez Magyar, župan”