Dolga vas: Stopimo skupaj in pomagajmo 39-letni Nataši Kirn in družini

Mama s tremi mladoletnimi otroki, 39-letna Nataša Kirn je konec lanskega leta zaradi hude gangrene ostala brez noge. Mož je psihično zbolel in se že štiri mesece zdravi na zaprtem oddelku psihiatrične bolnišnice, a da težavam ni videti konca je dokaz odprta rana na drugi nogi, s katero se Nataša bori že deveto leto. Sama zase več ne more normalno skrbeti, kar je razlog, da jo je iz Novega mesta življenje vrnilo v rodno Dolgo vas. A tukaj se pojavi nova težava. Hiša, sicer polna topline in ljubezni je stara in bi potrebovala prenovo.
Naslednji članek je en izmed tistih, kjer lahko vidimo, kako kruto se lahko usoda poigra s človekom. Pisali bomo o 39-letni Nataši Kirn, sedaj iz Dolge vasi, prej iz Dolenjske. Vaščani se je bolj spomnijo kot Nataše Cerovec, ki jo je pot od doma ponesla zaradi kruha in ljubezni. Sama zase pravi, da ni vajena prositi za pomoč, a tokrat drugače žal ne gre. Kot sama pravi, je najhuje, da ostareli starši pri teh letih vnovič morajo skrbeti zate, med tem, ko bi to načeloma moralo biti obratno, da otroci staršem pomagajo, ali za njih skrbijo, ko ti resnično več ne morejo živeti tako kot dotlej.

Materi s tremi mladoletnimi otroki se je življenje na glavo obrnilo lansko leto, ko je ta zaradi hude gangrene ostala brez leve noge. Nogo so ji amputirali nad kolenom, odtlej dneve bolj ali manj preživlja na invalidskem vozičku. Še do dobra ne zaključi stavka, ko pove, da ima tudi na drugi nogi odprto rano, s katero se bori že devet let in boji se, da tudi desno čaka ista usoda. Prav takšno stanje in dejstvo, da je mož na psihiatričnem zdravljenju že štiri mesece, je botrovalo odločitvi, da se Nataša vrne v rodno Dolgo vas. Slednja namreč potrebuje pomoč pri oskrbi, kar ji trenutno nudita starša.

Tako starša, kakor tudi vnuki za Natašo skrbijo praktično noč in dan, največ težav pa povzroča skromna, a na žalost stara hiša, v kateri je za Natašo polno preprek. Domovanje je potrebno prenove, a ker je, kar se finančnih sredstev tiče, na voljo le hčerinih 320 evrov otroških dodatkov in pokojnina staršev, si prenove iz lastnih sredstev žal ne morejo privoščiti. Nataša žal ne more niti do kopalnice, malo in veliko potrebo pa opravlja v nočno posodo. A ker so v hiši stopnice, slednja že mesece ni zapustila hiše. Najnujnejša bi bila prenova kopalnice in stranišča. 

Prve težave (žive rane) so se pojavile, ko je najmlajši otrok imel štiri leta. Kmalu za tem se je zgodba ponovila še na drugi nogi. Zdravniki so ji nogo zdravili in prevezovali, a to je bilo tudi vse. Presaditev ni bilo opravljenih. Tretja nosečnost je, poleg veselega pričakovanja, prinesla še nosečniško trombozo. Ali ji je to stanje pustilo posledice, zdravniki ne vedo. Leta so minevala, rane se niso celile. Najprej so ji amputirali palec, za tem je šlo vse še na slabše. Kot pravi, je čutila izjemne bolečine, dobivala je injekcije.

Center za socialno delo Pomurje, enota Lendava, je s primerom seznanjen in pomaga, kolikor le lahko, a brez dobrih ljudi in nevladnih organizacij žal ne bo šlo.

Pomagate lahko tudi vi:

  • Pošlji SMS na 1919
  • S sporočilom VERIGA daruješ 1€
  • S sporočilom VERIGA5 daruješ 5€
  • Kliči na 090 93 30 86 in daruj 2,99€

FOTO: Kanal A