Dolga vas: Dela na zvoniku zaključena

Večino zvonikov na narodnostno mešanem območju Prekmurja, kjer se ti tudi nahajajo, je v minulih desetletjih načel zob časa in to še posebno zato, ker so skorajda vsi leseni. S prenovo zidanega zvonika v Dolgi vasi, tik ob glavni cesti, so v minulih dneh zaključili.
V minulih letih je Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS) ob izdatni finančni podpori sosednje Madžarske obnovila zajetno število zvonikov. Vsi takšni objekti so sicer pod spomeniško zaščito, zato je pri obnovah bilo potrebno slediti določenim smernicam, priporočilom strokovnjakov in še čem. V minulih letih so na našem območju bili obnovljeni leseni zvoniki v Kamovcih, Genterovcih in v Pincah, sledi pa še obnova lesenega zvonika v Poradšincih na Goričkem, prenova zidanega v Dolgi vasi pa je že zaključena.

Dolgovaški zvonik stoji sredi naselja, tik ob glavni cesti. Gre za zvonik svetega Florijana, ki so ga leta 1924 zgradili na mestu nekdanjega lesenega zvonika. Obnovili so ga leta 1978. Zvonik v Pordašincih je edini verski spomenik vasice. Zgrajen je bil leta 1926, obnovljen leta 1995, leta 2004 pa tudi avtomatiziran (zvon). O pomembnosti zvonika priča tudi podatek, da so po njem poimenovali tudi lokalno kulturno in turistično društvo. Po ugotovitvah so zvoniki del madžarske kulturne dediščine. Kljub temu, da se zdijo večini prebivalcev nekaj vsakodnevnega in običajnega, pa v sebi skrivajo marsikatero zgodbo, nam še neznano, a gotovo zanimivo.