Dokumenti iz Mirišča so še na Hrvaškem

Prebivalci Mirišča, tik ob meji z Republiko Hrvaško, so junijsko arbitražno odločitev, da ta majhen zaselek pripade Sloveniji, proslavili kakor so le mogli. Dokumenti o njihovih nepremičninah so sicer namesto na upravni enoti v Lendavi, še vedno v hrvaškem Čakovcu.
Prvi del celotne zgodbe po arbitražni razsodbi, to velja tudi za Mirišče, je vzpostavitev zemljiškega katastra. Ko bo ta vzpostavljen, bo omenjeni zaselek v praksi postal nova ulica naselja Hotiza, kot smo uspeli izvedeti še, si bodo tam živeči krajani ime ulice lahko izbrali sami. A ime nove hotiške ulice najbrž ne bo nič novega, saj naj bi se tamkajšnji živeči že odločili, da Mirišče tudi kot ulica, ostane Mirišče.

Celotna zadeva z zemljiškim katastrom bi se lahko vlekla tudi do enega leta (torej še največ pol leta), saj delo ni tako enostavno kot se morda sliši, šele po vzpostavljenem zemljiškem katastru pa lahko sledi vpis v zemljiško knjigo. Za tem bo sledila sprememba občinskega prostorskega načrta, ki pa se ga v Lendavi lahko veselimo, saj se bo s tem naša občina povečala za okrog dvajset hektarjev (0,2 km2).

V zaselku Mirišče je nekoč živelo 30 oseb, danes jih živi le osem. Uradno se kraj imenuje Brezovec – del, a se krajani s tem niso strinjali in že pred leti postavili svojo tablo, Mirišče. Hiše so (še) brez hišnih številk in brez oznak vasi, a voda, elektrika, telefon in tudi poštar, so od nekdaj slovenski. Pa tudi edina cesta ki vodi do Mirišča, gre po Sloveniji. Po urejenih formalnostih bo tako Mirišče tudi uradno končno postalo Mirišče.