Dodatni stroški uporabe mobilnega telefona v tujini odpravljeni

Z včerajšnjim dnem je začela veljati evropska uredba, ki odpravlja dodatne stroške uporabe mobilnega telefona v tujini. Mobilni operaterji bodo svoje storitve znotraj držav evropske unije zaračunavali na podlagi domačih maloprodajnih cen. To sicer velja za uporabnike ki redko potujejo po EU. Mobilni operaterji bodo, zavoljo nadzora, spremljali porabo v domačem omrežju.
Včeraj so pričele veljati enotne cene mobilnih storitev po vsej EU. To seveda ne pomeni, da boste lahko na sosednjem Hrvaškem ob poležavanju na plaži brezskrbno uporabljali Facebook, Snapchat ali YouTube. Med tem, ko vam operaterji za klice in kratka sporočila, ki jih boste poslali kjerkoli po EU ne bodo dodatno zaračunali, pa morate biti pri prenosu podatkov pazljivi. Nekateri operaterji bodo namreč v tujini ponujali manjšo količino podatkov kot v Sloveniji. Če jih boste prekoračili, vam, jih bodo zaračunavali po slovenski ceni. To lahko stane tudi do 10 EUR za prekoračen gigabajt. A pozor! Če boste klicali iz Slovenije v tujino, je to mednarodni klic in v to uredbo ne spada.

Gostovanja oz. roaminga vam tako v državah EU več ne bo potrebno izklapljati. Ob povprečni uporabi boste lahko torej brez skrbi telefonirali, pošiljali sporočila SMS, prebirali elektronsko pošto in spremljali novosti na družbenih omrežjih. A pozor! To ne pomeni, da imate v tujini od včerajšnjega dne vse zastonj! Odvisno je seveda najprej od paketa ki ga imate naročenega ta trenutek kot tudi od operaterja. To pomeni, da uporabnik svoj paket “odnese” v tujino in ga uporablja kot doma. To pomeni, da lahko uporabnik porabi vse minute, vse SMS-je ter vse gigabajte, ki jih ima v svojem paketu. Večina operaterjev se je sicer odločila, da bo uporabnik od svoje celotne količine zakupljenega prenosa podatkov, v tujino lahko “odnesel” le določeno število gigabajtov. Natančno količino mora vsak operater svojim uporabnikom sporočiti, načeloma pa je to okrog četrtina in še malenkost čez, zakupljenega prenosa podatkov v Sloveniji.