Dobrovnik: Pomurska vinska fontana “pri Lujzi” za prave ljubitelje vinske kapljice

Po Vodolah pri Mariboru, je sedaj tudi Pomurje dobilo prvo vinsko fontano, ki je torej druga tovrstna ponudba vin na skrajnjem severovzhodu Slovenije. Tik ob izteku letošnjega poletja je fontano vin odprla podjetna družina Laslo (Gostilna pri Lujzi) iz Dobrovnika. Kot nam je povedal lastnik omenjene družinske gostilne, kjer imajo tudi vinsko klet, vinoteko in sedaj fontano vin, Emil Laslo, se je ideja porodila že pred časom in sedaj, ko so vse uredili kot je bilo potrebno, so svojo ponudbo nadgradili z noviteto, ki že postaja zelo priljubljena tudi med gosti njihove gostilne.
Slednja je kot majhna okrepčevalnica luč sveta zagledala leta 1966, nato se je vse skupaj močno širilo, nastal je tudi lastni vinograd, od leta 2007 pa imajo v lastni kleti pod samo gostilno svojo čudovito vinoteko in sedaj, od avgusta 2020 še svojo fontano vin, v preurejenem objektu, neposredno v naravnem okolju. Fontana sicer že deluje, a jo bodo dokončno uredili do letošnjega Martinovega, ko bodo ob vrhunskih domačih vinih uživali gostje iz vse Slovenije, ter predvsem Madžarske, Avstrije in Hrvaške. Gospodar Emil, ki se mu v tem jesenskem času nenehno mudi v vinograd, klet, vinoteko in sedaj fontano, nam pove, da jih je zadnja investicija stala okoli 110.000 evrov. Zraven fontane urejajo tudi igrišče in zabavišče za otroke in dokler bodo odrasli degustirali vina ali uživali v gostilni, kleti ali vinoteki, se bodo otroci lahko igrali v naravnem okolju.

Gostilna “pri Lujzi,” ki sodi med starejše na skrajnem severovzhodu države, je sicer družinska gostilna, ki v Dobrovniku stoji ob glavni cesti Lendava – Moravske Toplice, v bližini Bukovniškega jezera. Znana je po gostoljubnosti in nadvse okusni hrani in vrhunsko domačo vinsko kapljico za vse priložnosti. Pripravijo pa tudi praznovanje rojstnega dne, obhajila, birme, krst ali kakšne pomembne obletnice. Seveda jim veliko pomenijo tudi izletniški gostje iz drugih delov Slovenije ter iz vseh treh sosednjih držav, Avstrije, Madžarske in Hrvaške, ki v okolici imajo kaj zanimivega videti in doživeti, k njim pa se potem pridejo kulinarično razvajati. Z nenehnim širjenjem in posodabljanjem lahko danes gostijo nad 240 ljudi (60 oseb v dvorani, 50 oseb v prostoru pred točilnim pultom, 60 oseb v posebni vinski kleti, letni vrt 40 oseb …). Kot miniaturni gostinski objekt sta jo leta 1966 odprla zakonca Alojzija in Emil Laslo. “Takrat je bila v bližini opekarna z veliko zaposlenimi in prvotni namen je bil, da bi delavci lahko kaj popili po službi. Ponudili so jim tudi sendviče in podobno. V naslednjih letih so začeli gostišče širiti in leta 1976 sta bili zgrajeni tudi kuhinja ter večja dvorana in že so lahko sprejeli okoli 70 gostov,” razlaga sedanji lastnik Emil, ki je z ženo Hildo leta 1996 prevzel gostišče od mame Alojzije, ki se je preselila na Hvar.

S tem se širitev ni ustavila, saj sta naslednje leto kupila še parcele, ki so jih zasadili s trsi, tako da imajo danes 11.000 trsov in pridelujejo kar nekaj vrhunskih sortnih vin, kot so: Domače bejlo – Dobrovčan, Laški rizling, Modri pinot, Sivi pinot, Šipon, Chardonnay, Renski rizling, Sauvignon, Traminec in Rumeni muškat. “Naši vinogradi se nahajajo v Dobrovniških goricah v Prekmurju. Skupaj obdelujemo 1,7 hektarjev vinogradov. Vinograde obdelujemo okolju prijazno, trte pa ne preobremenjujemo. Kakovostnemu ročnemu delu v vinogradu posvečamo največjo pozornost. Zato nam delo v vinogradu, v kleti in zadovoljstvo naših strank in ljubiteljev vina dajejo veliko veselja in zadovoljstva. Vinogradi iz katerih pridelujemo vina so vključeni v integrirano pridelavo grozdja, kjer je uporaba gnojil in fitofarmacevtskiih sredstev omejena, evidentirana in kontrolirana. Način obdelovanja je določen s pravilnikom o Integrirani pridelavi grozdja in vina. Ta način, ki je okolju prijaznejši, omogoča zaščito porabnika in zagotavlja sledljivost. Naša kakovost nastaja samo iz zdravih in dozorelih grozdov. Pri pridelavi vina sledimo svojim čutilom in občutkom ter združujemo tradicijo z novimi spoznanji,” poudarja naš gostitelj Emil.

“Že v začetku tega tisočletja, smo pritegnili večje skupine izletnikov, ki jim najprej ponudimo domači narezek, v katerem prevladujejo domače meso iz tünke, domača šunka, salame, klobase ipd. Imamo lastno prekajevalnico, večino zelenjave in vrtnin pa sproti naberemo na vrtu. Mnogi si izberejo tudi prekmurski bograč. Skupinam ponudimo prekmursko kosilo z dvema vrstama juhe, dvema vrstama mesa, različno prilogo, solato, prekmursko gibanico, pri vsakem meniju pa vsaj kozarček vina. Seveda ponujamo tudi vse druge značilne prekmurske jedi, tudi ribje, pice in vse, kar si gost zaželi. Tudi vegetarijanci, vegani in ljudje z alergijami ne bodo lačni,” pove Emil Laslo, ki v ženi Hildi, sinovih Emilu in Martinu, ter hčerki Larisi, in seveda zaposlenih ima veliko podporo in pomoč, tako da vse poteka kot mora in kot je potrebno v sodobni “turistično – gostinski industriji.”